Hypnos – då satt trippeln

Publicerad:
Uppdaterad:
Krister Berntssons trippel flip ville inte sitta. Lösningen blev djup avslappning, hypnos – nu känner han sig bättre än någonsin.
Foto: AP
Krister Berntssons trippel flip ville inte sitta. Lösningen blev djup avslappning, hypnos – nu känner han sig bättre än någonsin.

Klarar Kristoffer Berntsson trippelhoppen i VM utan att ramla finns det en särskild förklaring.

Hypnos.

– Kristoffer har haft svårt med vissa trippelhopp men efter hypnosen satte han hoppen direkt, säger konståkarens mentala coach Michael Södermalm.

Södermalm.

Konståkaren Kristoffer Berntsson, 24, är etablerad i världseliten.

Han åker med en enorm karisma och har utvecklats både tekniskt och koreografiskt.

Men för att ta det sista klivet upp i den yttersta världstoppen måste han stå på benen.

Senast i EM i slutet av januari föll han ett par gånger i det fria programmet och tappade flera placeringar.

– Hans tränare Andrea (Dohany) kom till mig efter EM och var alldeles upprörd och sade att han inte kan få till hoppen. Det handlar om trippel flip och trippel Lutz, berättar Michael Södermalm.

Mikael Södermalm, ledarskapsutbildare och mental tränare, arbetar sedan tidigare med Kristoffer Berntsson. De har utvecklat Kristoffers mentala styrka, men nu insåg Södermalm att det fanns anledning att ta ytterligare ett kliv för att släppa på spärrarna som hindrade Kristoffer från att klara hoppen.

Djup avslappning

– Det handlar om en mental blockering i det undermedvetna. Det är inte logiken som styr och vanlig mental peptalk räcker inte, berättar Södermalm.

– Det var fascinerande att ta honom in i en djup avslappning. Under den coachade jag honom genom hoppen. Jag förstod redan första gången att där satt den! Sedan gjorde vi samma sak om igen, fortsätter han.

Efter hypnosen har Kristoffer Berntsson klarat hoppen på träning – och tävling.

Han vann i februari NM och Södermalm tror att konståkaren från Göteborg står pall även i VM som avgörs i Japan i dag och i morgon.

– Han har känt sig bättre än någonsin inför tävlingarna. Slutmålet för Kristoffer är att bli olympisk mästare, det kan han bli, säger Michael Södermalm.

Petra Thorén

Publicerad: