Soligt i hela Sverige i helgen

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

SMHI: Vädret håller i sig in i nästa vecka

De senaste dagarna har känts kyliga men snart vänder det igen.

Till helgen är det nämligen goda solchanser i hela landet och vädret håller i sig.

– Under fredagen etablerar sig ett högtryck över den norra delen av landet och i söder börjar temperaturen stiga, säger Therese Fougman som är meteorolog vid SMHI.

Redan i dag förstärks ett högtryck över de norra och mellersta delarna av landet. Det medför att det på många håll blir soligt väder.

– Samtidigt har vi ett område med nederbörd som kommer in över de östra delarna av Götaland. Det kommer sedan sprida sig västerut och ge viss nederbörd. Detta hänger ihop med ett lågtryck som passerar söder om Sverige och som rör sig västerut, säger Therese Fougman.

Hur blir vädret i övriga delar av landet i dag?

– Det kan förmodligen bli ganska soligt väder och bäst solchans är det nog nedåt tidigt på dagen i Varberg och Falkenberg. Sedan ökar molnigheten i de södra delarna upp mot Göteborgstrakten.

Finare på fredag

Under torsdagen får södra Sverige halvklart till mulet väder och i Götaland väntas även en del regn.

– I västra Svealand upp mot södra Norrland blir det ganska soligt och fint. Även Västerbotten och kustlandet där kan få en del sol.

I de södra delarna av landet blir det mellan fem och tio grader varmt och i de norra delarna kan man vänta sig någon minusgrad.

Under fredagen blir det sedan betydligt bättre väder.

– Då har vi ett högtryck som etablerar sig över den norra halvan av landet som får mest får soligt väder och i söder börjar temperaturen stiga så sakteliga.

Torrt och soligt

Under helgen blir det torrt och soligt i stora delar av landet.

– Det ser ut att vara högtrycksväder över hela landet. Det blir förmodligen ganska soligt.

I Stockholm kan temperaturen bli uppemot tio grader och i västra Götaland kan det gå upp till tolv eller tretton under eftermiddagarna. Lokalt kan det nog bli ännu varmare. Högtrycket kommer ligga kvar under helgen.

Det härliga vädret kan till och med hålla i sig en bit in på nästa vecka.

– Vår prognos sträcker sig fram till torsdag i nästa vecka och det ser ut att hålla i sig fram till dess, säger Therese Fougman som är meteorolog vid SMHI.

Följ våren!

Senaste prognosen:

Så blir vädret där du bor:

Publicerad: