Lance Armstrong utökade ledningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Tuffaste etappen skördade offer

SAINT-LARY-SOULAN

Normalt är han Lance Armstrongs hjälpryttare i Discovery-stallet.

Men på Tourens tuffaste etapp fick George Hincapie äntligen sola sig i glansen.

Lance Armtrong strax före dansken Rasmussen. I mål var avståndet betydligt större och dansken hade tappat sin andraplats i sammandraget.
Foto: AP
Lance Armtrong strax före dansken Rasmussen. I mål var avståndet betydligt större och dansken hade tappat sin andraplats i sammandraget.

Den stenhårda stigningen upp till Saint-Lary-Soula skördade sina offer. Dansken Michael Rasmussen orkade inte hänga med i klättringen och tappade sin andraplats till italienaren Ivan Basso.

Armstrong hade hela tiden koll på läget och bevakade sin tuffaste konkurrenter. I mål hade han återigen utökat sin ledning och ligger nu i topp med två minuter och 46 sekunder till godo.

Lagkompisen Hincapie ledde stort uppför bergen tillsammans med italienaren Oscar Pereiro Sio. Som mest ledde utbrytarna med 18 minuter till Armstrong, och det var då som Hincapie fick grönt ljus av teamchefen att köra för seger.

Avståndet minskade efterhand, men ingen kunde ändå hota ledarduon. På upploppet orkade dock inte italienaren hänga med och amerikanen kunde enkelt spurta till seger.

– Det här är som en dröm för mig. Jag är i ett chocktillstånd, sa en överlycklig Hincapie efter loppet. Och nästan lika glad var Armstrong.

– Han är min nästa kompis i teamet

Det här var första gången sedan 1999 en hjälpryttare till Lance Armstrong vann en etapp i Tour de France. 1999 var också året då Armstrong vann sin första Tour.

AP/aftonbladet.se

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN