3000 utan resa när Eastjet avvecklas

RESA

Bolaget lovar pengarna tillbaka

1 av 2

Svenska lågprisbolaget Eastjet har ställt in alla sina flygningar till Bangkok.

3 000 resenärer som köpt biljetter står nu utan Thailandsresa.

- Alla kommer att få pengarna tillbaka, säger Jan Thomas Stenberg, juridiskt ombud för Eastjet.

På Eastjets hemsida möts man av beskedet att företaget är under avveckling och att resenärerna kommer att kontaktas för återbetalning.

- Tre miljoner kronor överfördes igår till ett skyddat konto på SEB. Därifrån kommer pengarna att gireras tillbaka till resenärerna. Ingen kommer att förlora pengar, säger Jan Thomas Stenberg.

Återbetalningen tar tre, fyra veckor. Som resenär behöver man inte göra någonting utan kan avvakta återbetalningsavin, enligt Jan Thomas Stenberg.

Fick flygförbud

Eastjet startade resor till Thailand förra vintern. Flygningarna sköttes av thailändska bolaget Orient Thai Airlines, som fick utstå kritik för sina slitna flygplan och många förseningar. Bolaget belades med flygförbud i Danmark.

Under sommarhalvårets lågsäsong i Thailand låg flygningarna nere men vinterns första flyg skulle ha lyft den 16 december. De resenärerna har små chanser att hinna få tillbaka pengar och boka om resan till ett annat flyg.

Nätresebyrån Resfeber, som sålt 525 Eastjet-biljetter, har lyckats hitta 240 alternativa flygstolar till sina kunder.

- Det är svårt eftersom kapaciteten dragits ned efter förra vinterns tsunami. Jag hoppas att man kan komma iväg, men för större sällskap blir det krångligt. Och till dem som skulle resa kring jul och nyår, då det är minnesstund för tsunamins offer, är det ännu svårare att hitta biljetter, säger Stefan Kärrström, Sverigechef på Resfeber.

Det finns ingen konkursansökan eller ansökan om att lägga ned Eastjet.

Bolaget och bolagsgruppen finns kvar, ägaren och vd:n Robert Peric siktar på att komma tillbaka på våren med Eastjet. Det pågår också en äganderättstvist i företaget Scandjet, där Robert Peric äger 42 procent av aktierna.

Enkelt att komma igång

I somras granskade polisen två före detta anställda i företaget för ekonomisk brottslighet. En av dem blev häktad.

- Det har rubbat marknadens förtroende för bolaget och det har påverkat samarbetet med alla Nordens resebyråer, säger Jan Thomas Stenberg.

Eastjet ställer sig i raden av misslyckade Thailandssatsningar de senaste åren. Senast godkände tingsrätten rekonstruktion av flygbolaget Swe Fly som också skulle ha flugit till Bangkok i vinter.

- Flyg till Thailand är den i särklass största privata flygmarknaden utanför Europa från Sverige. Många tror kanske därför att det finns en större potential än det gör i verkligheten. Alla stora flygbolag i Europa har Thailand som destination. Konkurrensen är stenhård, säger Hans Enelius, tf generalsekreterare i föreningen Svenskt flyg.

Här är fyra misslyckade Thailands-satsningar

Bo Svernström

ARTIKELN HANDLAR OM