Missade finalen – på grund av SVT:s nya regler

Rebecka Karlsson fick flest röster men Lina Hedlund tog finalplatsen i Melodifestivalen 2019

avTorbjörn Ek

Rebecka Karlsson fick fler röster än Lina Hedlund men snuvades på finalplatsen.

Melodifestivalens nya röstningssystem gjorde att hon bara gick till andra chansen – där hon slogs ut av Arvingarna.

– Det känns lite surt att jag egentligen hade kunnat gå till final, säger hon.

Rebecka Karlsson, 18, fick näst flest röster i Melodifestivalens tredje deltävling i Leksand. Men ändå gick hon inte till final.

SVT:s nya röstningssystem, där rösterna viktas efter ålder på dem som röstar, gjorde att Lina Hedlund, 40, knep finalplatsen trots att hon fick 8 020 färre röster än ”Idol”-tvåan.

Sammantaget fick Rebecka Karlssons låt ”Who I am” 1 059 419 röster i appen och via telefon, medan Lina Hedlunds ”Victorious” landade på 1 051 399, enligt statistik som SVT släppte under onsdagen.

Krävs brett stöd över alla åldrar

Det nya röstningssystemet i Melodifestivalen bygger på att de som röstar via SVT:s app delas in efter ålder och varje ålderskategori delar ut lika många poäng oavsett hur många som röstat. Därför måste artisterna från i år inte bara ha ett stort antal röster, men också ett brett stöd över åldrarna för att nå framgång i Melodifestivalen.

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Rebecka Karlsson under repetitionerna i Melodifestivalen 2019.

Apprösterna delas in i sju ålderskategorier och sedan tillkommer telefonrösterna som en egen kategori. Trots att Rebecka Karlsson totalt sett fick fler röster än Lina Hedlund så var den tidigare Alcazar-stjärnan populärare än ”Idol”-tvåan i fem av de åtta grupperna. Det gjorde att hon tog sig till final på bekostnad av Rebecka.

”Nästa år är mitt år”

– Det är klart att det känns lite surt att jag egentligen hade kunnat gå till final, men tyvärr är reglerna så och man kan inte göra nånting åt det. Jag får bara söka igen nästa år och hoppas att det är fler vuxna som röstar på mig, säger Rebecka Karlsson.

I Andra chansen fick sedan Rebecka Karlsson se sig besegrad av Arvingarna. Dansbandet fick flest röster i sex av de åtta röstningsgrupperna och också flest röster totalt, med 933 069 mot 793 704 för Rebecka.

– Man ska aldrig ge upp ändå, jag känner att nästa år är mitt år ändå, det måste det vara, säger hon.

Övriga finalister i Melodifestivalen påverkades inte av SVT:s nya regler.

ARTIKELN HANDLAR OM