Beskedet om stjärnan – han ska vilas i form

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Bold Eagle.

Superstjärnan Bold Eagles tävlingskarriär än inte över – ännu.

I stället ska hästen vilas i form och tanken är att starta honom igen i början av sommaren i Frankrike.

– Den enkla vägen hade varit att låta honom avsluta karriären, säger ägaren Pierre Pilarski till Paris Turf.

Den franske travidolen Bold Eeagle, med över 41 miljoner insprunget och två Prix d’Amérique-titlar, stod inte att känna igen i söndagens storlopp Criterium de Vitesse på Cagnes-Sur-Mer utanför Nice.

Innan den sista kurvan var stjärnhästen med kusken Franck Nivard slagen och Bold Eagle föll tillbaka till en sistaplats.

– Jag är väldigt orolig. Om det visar sig att han är frisk och inte var hämmad av någonting är troligtvis tävlingskarriären över, sa ägaren Pierre Pilarski till tv-kanalen Equidia.

Nobbar Italien

Två dagar efter debaclet har kretsen kring hästen tänkt om.

– Den enkla vägen hade varit att låta honom avsluta karriären men han var för dålig för att det inte ska vara något fel på honom. Han kommer att testas på alla sätt och vis och sedan få vila, säger Pierre Pilarski till Paris Turf.

Bold Eagle kommer inte att starta i italienska storloppet Lotterian, som var tanken, utan ska i stället vilas i form och siktas mot en start i Frankrike i början av sommaren, helst utanför Vincennes.

”Uppträder nervöst”

Redan innan söndagens lopp visade Bold Eagle upp tecken på att inte allting stod rätt till, någonting som förvånade den svenske travtränaren Anders Lindqvist med sin bas i Paris.

– Hans uppträdande är mer och mer nervös och jag trodde inte han skulle behöva uppträda så när man är så långt ifrån publiken på Cagnes-Sur-Mer. Att det sker på Solvalla kan jag förlåta honom för. Han var klart och tydligt stressad. Sedan blev loppet ett ”mission impossible” när Dijon (tvåa i mål bakom Readly Express) var så pass bra. Man såg tidigt att Bold Eagle inte skulle vinna loppet, säger Anders Lindqvist till Trav365.

Hur går snacket i Frankrike om Bold Eagle?

– Många vill att han ska fortsätta att tävla men då vill man att han ska leverera och inte uppträda så här nervöst. Det är en häst som många tycker om, som gjort så många fina lopp. För de som gillar trav i Frankrike är en han en nationalidol. Han har en stämpel att vara folkets häst.

Bold Eagle är sedan tidigare klar för de svenska storloppen Hugo Åbergs Memorial i slutet på juli och Åby Stora Pris i augusti.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Solvalla

Trav

Paris