Foto: Per Björn
Julköttbullar recept

Köttbullar på två vis

5 (1 röst)

Här är två recept på julköttbullar.
Köttbullarna är en rätt sent inbytt spelare på julbordet, debut runt 70-talet. Men den har snabbt hittat sin plats på det småvarma mittfältet tillsammans med Janssons frestelse och Prinskorv.

Tips! Om du gillar stora och rejäla köttbullar så bryn dem först runt om i ganska het panna. Stek sedan klart i ugnen på 200 grader.

Portionerna i receptet utgår ifrån bufféstorlekar.

Recept på två sorters köttbullar

arrow downarrow up
  • Julköttbullar – klassiskt recept

  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd, hemrivet
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 lök
  • 1 kg blandfärs
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm kryddpeppar, mald
  • 2 krm kryddnejlika mald
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm muskot
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • Viltköttbullar – julrecept

  • 3 kokta potatisar, helst en mjölig sort
  • 1 lök
  • 4 msk smör
  • 1.5 dl rysk yoghurt
  • 1 ägg
  • 700 g viltfärs
  • 1 tsk enbär, stötta
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk olja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

avJon Hansson

Foto: Anders Wiklund
Viltköttbullar med smak av rosmarin
ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat