Mejla

Kristin Lundell

Fick den anglofila nerven att darra

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristin Lundell listar årets album

1 ANTHEMS FOR DOOMED YOUTH (THE LIBERTINES)

Det var på många sätt en så osannolik comeback. Att Pete Doherty och Carl Bârat skulle göra musik ihop igen – med tanke på hur snabbt The Libertines tomtebloss brann ut förra gången – var mer otroligt än att artister som lämnat jordelivet åter skulle uppträda (tack för det, holo­gramtekniken).

Men är man musikaliska och poetiska själsfränder så är man. Pete och Carl fann varandra på nytt och gjorde en skiva som fick den anglofila nerven att darra av känslor. Popvärldens mesta kulturromantiker hade kastat loss igen.
 

2 CARRIE & LOWELL (SUFJAN STEVENS)

Den excentriske multiinstrumentalisten Stevens brukar göra sina skivor till projekt. Den här gången handlade det om att förstå en mor som försvann. Stevens slår upp sitt innersta på vid gavel och skapar melodisk harmoni av sina själsliga ärr.
 

3 HÄRSKARKONST (1987)

Han levererade superlåt efter superlåt innan ­debutalbumet släpptes fritt. Victor Holmbergs melankoliska r’n’b-pop fick det regntunga att kännas euforiskt. Som explosioner i slowmotion sprängde sig musiken in i hjärtats allra innersta rum och kamrar.
 

4 HOW BIG, HOW BLUE, HOW BEAUTIFUL (FLORENCE + THE MACHINE)

5 FLYKTLIGAN (JOEL ALME)

6 HONEYMOON (LANA DEL REY)

7 SLÄKT MED LOTTA SVÄRD (VASAS FLORA OCH FAUNA)

8 MODERN NATURE (THE CHARLATANS)

9 IN COLOUR (JAMIE XX)

10 VULNICURA (BJÖRK)

avKristin Lundell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM