ÅSIKT

Strejkrätten slarvas bort

Petter Larsson: Ett hafsverk som kan få katastrofala följder

avPetter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Ett hafsverk med farliga följder. Det tycker flera remissinstanser om regeringens förslag om att begränsa strejkrätten. Det berättar tidningen Arbetaren (20 feb).

Problemen man vill åtgärda är så små att själva idén om en inskränkning måste ifrågasättas, menar Umeå universitet via Örjan Edström, professor i arbetsrätt.

Konflikträtten är ju dessutom skyddad i såväl EU-rätten som i ILO:s konventioner, påpekar Birgitta Nyström, professor vid juridiska institutionen, som författat Lunds universitets kritiska synpunkter. En ström av internationell kritik lär följa.

Både Umeå universitet och Arbetsdomstolen varnar också för risken att politiska strejker nu kan bli förbjudna. En framtida blåbrun regering kan avskaffa a-kassan om den vill, utan att utlösa en generalstrejk.


Det är med andra ord som vi blivit vana vid: en regering får en fix ide, snabblagstiftar med skygglappar och skapar problem för framtiden. Sen står man där som uppfinnaren i Lorry och säger: oj, tänkte inte på det.

Ta den nya utlänningslagen, som man trumfade igenom med att den trots allt skulle vara tillfällig.

Nu ska den hux flux bli permanent.

Eller ta gymnasielagen, den fick genomföras som en nödlösning på just den nya utlänningslagen.

Självklart är det ibland rätt att köra över experter, jurister och intresseorganisationer.

Men när en så kallad arbetarregering vill inskränka strejkrätten borde det finns bättre skäl än att näpsa några hamnarbetare som vägrar underordna sig Transport.

ARTIKELN HANDLAR OM