Första kvinnan klar för Formel 2

Tatiana Calderon historisk på sin väg mot F1

avAnna Andersson

Foto: Sutton Images
Tatiana Calderon är första kvinnan att köra Formel 2 2019

Hon är kvinnan närmast en förarplats i Formel 1.
Nu skriver Tatiana Calderon historia igen - på väg mot sitt mål.
– Jag ser fram emot att bli första kvinnan i Formel 2 och därmed ta ett steg närmare min dröm om F1, säger hon.

Förra året tävlade hon i GP3, men hon imponerade också i ett F1-test för Sauber i Mexiko och när hon testade för Formula E i Saudiarabien körde hon så bra att hon fick ytterligare ett test. 25-åringen som förra året var utvecklingsförare hos Sauber är nu klar för Formel 2.

Som första kvinna någonsin.

– Det känns väldigt spännande, det är en bra serie som tar många förare till F1 och det känns roligt att få vara den första kvinnan som kör i det mästerskapet, säger hon i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Foto: Marco Ugarte / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Tatiana Calderon är första kvinnan att köra Formel 2 2019

Tatiana Calderon första kvinnan i Formel 2

Hon ska köra för Arden, som förra året var nia i teammästerskapet och vars bästa förare då tog plats 17 i förarmästerskapet. Men Tatiana Calderon satsar högre än så.

Hon behöver skrapa ihop de 40 poäng som krävs för att hon ska få den superlicens som en förare som ska köra Formel 1 måste ha.

– Jag känner att jag har revansch att utkräva, förra säsongen i GP3 var tuff. Det fanns flera förare som inte kunde acceptera att en kvinna var snabbare än vad de var så de körde mig hellre av banan än tog upp kampen, säger hon.

– Ser man till resultatet förra året var det inte bra, men jag som förare har gjort stora framteg. Jag har gått igenom många svårigheter och det har gjort mig bättre. F1-testet i höstas gick riktigt bra och testerna i Formula E också.

•Vad ska du göra för att undvika att du hamnar i situationer där du blir avkörd detta år?

– Man måste förtjäna respekt, det kommer inte gratis. Jag fick det under slutet av förra året och jag har fått det efter testerna i F1 och Formel E. Jag hoppas att jag kan starta säsongen bättre, bli behandlad som en racerförare, som bara råkar vara en kvinna. Inte tvärt om. Jag måste förtjäna respekt av de som jag arbetar med genom mitt sätt att jobba och kommunicera och jag måste förtjäna respekten av mina konkurrenter genom att vara snabb. Det tänker jag vara i år.

Satsar mot Formel 1

Formel 2 är serien under F1. Deras tester inleds i februari och säsongen startar sedan i slutet av mars.

– Innan testerna vet man inte var man står, säger Tatiana Caderon till Sportbladet.

– Egentligen är det först till premiären som man vet vilka verktyg man har att arbeta med. Jag vill köra för pallplatser i år och visa hela världen vad jag kan.

Mästerskapet tävlar tillsammans med F1 och är den väg som de flesta av dagens F1-förare har tagit till Formel 1. De tre förare som toppade mästerskapet 2018 debuterar alla i Formel 1 den här säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 2

Formel 1