Här kan skidresan bli svindyr om du skadar dig

Kolla upp din reseförsäkring i Östeuropa

Publicerad:
Uppdaterad:
Kolla upp din reseförsäkring innan du åker på skidsemester i Östeuropa.
Foto: Getty
Kolla upp din reseförsäkring innan du åker på skidsemester i Östeuropa.

Skidåkning

Ha koll på din reseförsäkring om du ska på skidsemester i Östeuropa.
Skenande sjukhusräkningar kan tära rejält på semesterkassan om du skulle behöva sjukvård.
– Kliniker överfakturerar med astronomiska belopp, säger Karin Tranberg, divisionschefen på SOS International.

För många svenskar är Sverige, Norge och orter kring alperna klassiska destinationer när det vankas skidresor. Men de senaste åren har många östeuropeiska skidorter seglat upp som populära och prisvärda destinationer, bland annat Poiana Brasov i Rumänien och Kopaonik i Serbien.

Prisbilden i Östeuropa är lite snällare mot våra svenska plånböcker, men enligt SOS International håller sjukvården i dessa länder inte samma effektivitet och handlingskraft.

Sämre kvalitet

– Rent generellt kan man säga att de offentliga sjukhusen i Östeuropa har låg kvalitet. Rent medicinskt är de bra, men när det gäller utrustning och de allmänna faciliteterna är standarden låg. Problemet är störst när man hamnar utanför de stora städerna. I storstäderna är standarden stigande, men den är låg utanför de största städerna, där många skidsportanläggningar ligger, säger Karin Tranberg.

Det blå sjukförsäkringskortet gäller på offentliga sjukhus i de länder som är medlemmar i EU. Bland annat i Polen, Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Slovenien.
Det gäller det inte på Balkan, i Makedonien, Serbien och Bosnien.

Enligt SOS International överfakturerar klinikerna i många av dess länder med stora belopp.

Överfakturerar

– Det finns kliniker som överfakturerar med astronomiska belopp. En enskild klinik i Spindleruv Mlyn i Tjeckien, tar till exempel 5–700 gånger så mycket för behandlingen som de gör i Prag. Det kan vara mycket svårt att genomskåda priserna för behandlingen, eftersom språkbarriärerna är stora, säger Karin Tranberg och poängterar att flertalet länder på Balkan präglas av en omfattande byråkrati med dålig insyn.

– Som resenär ska man sätta sig in i de förhållanden man reser ner till, så att man är förberedd om man blir sjuk eller skadar sig.

Skidorter som ökar i popularitet

 • Poiana Brasov, Rumänien

 • Kopaonik, Serbien

 • Spindleruv Mlyn, Tjeckien

 • Jahorina, Bosnien

 • Bialka Tatrzanska, Polen

 • Jasna, Slovakien

 • Bansko, Bulgarien
   
  Källa: Momondo

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA