Registret över alla militära fordon läckte utomlands

Av: Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

Hela Sveriges militära fordonsregister läckte i samband med Transportstyrelsens hårt kritiserade upphandling.

Det avslöjar SVT Nyheter.

Foto: JOEL THUNGREN / FÖRSVARSMAKTEN

Transportstyrelsen lät utländska tekniker, som inte var säkerhetsprövade, få del av känslig data. Sveriges television har tagit del av dokument från Försvarsmakten som säger att hela försvarets fordonsregister finns med bland uppgifterna.

Försvarsmaktens, Försvarets materielverks och Försvarets radioanstalts alla fordon är listade i registret som nu hamnat i orätta händer.

– Det här är verkligen en sorglig och djupt allvarlig nyhet, det bekräftar de farhågor som funnits, säger Allan Widman (L), ordförande i riksdagens försvarsutskott till SVT.

– Det är ju aldrig bra när information som omfattas av sekretess kommer på villovägar, säger Jesper Tengroth på Försvarsmaktens presstjänst.

Försvaret: ”Vetat en tid nu”

Försvarsmakten visste att delar av deras fordonsregister fått fötter i samband med Transportstyrelsens outsourcade IT-uppdrag.

– Det har vi gjort en tid nu. Vi informerades om det av Säpo, säger Jesper Tengroth.

Medan Säkerhetspolisen gjorde sin utredning började Försvarsmakten själva göra en så kallad menbedömning – hur myndigheten kan ha skadats av läckan. Bedömningen är överlämnad till Säpo.

Jesper Tengroth uppger att Försvarsmakten redan vidtagit åtgärder för att parera konsekvenserna av att delar av fordonslistan läckt (”Och vi är beredda att vidta fler”). Han vet inte om örlogsfartyg och stridsflyg är med på listan. Han vill inte gå in på hur farligt det är att listan har läckt.

– Det omfattas av sekretess. Jag vill inte ens i hypotetiska fall säga vad som skulle kunna hända, säger Jesper Tengroth på Försvarsmaktens presstjänst.

Försvarsmakten har gjort en hemställan till Transportstyrelsen, det vill säga bett dem om en skriftlig redovisning.

– De ska förse oss med information så att vi kan bedöma vidden av det som röjts. Det här är levande materia, säger Jesper Tengroth.

Extrainsatt möte

Ett extrainsatt möte med infrastrukturminister Anna Johansson (S) hölls klockan 13.00 på fredagen. Representanter för Transportstyrelsen och Säpo var närvarande på sammankomsten, skriver SVT.

Infrastrukturministern kom ut från mötet, sade några ord om att hon informerat ledamöterna, men ville inte säga något om innehållet i mötet i övrigt.

– Ledamöterna har haft möjlighet att ställa frågor, också till Transportstyrelsen och Säkerhetspolisen. Det är bra att så många ledamöter hade avbrutit semestern för att vara med, säger Anna Johansson till TT.

– Vi har kunnat ge en bra information, det känns, efter omständigheterna, väl, säger Johansson och går utan att svara på några frågor.

Försvarsminister Peter Hultqvist hänvisar till Försvarsmakten eftersom det är den självständiga myndighet som tillsammans med Säkerhetspolisen utreder ärendet.

– Vi kommenterar inte det här så länge det är en utredning, säger Marinette Nyh Radebo, försvarsministerns pressekreterare.

Texten uppdateras.

Publicerad:

LÄS VIDARE