Stöldvåg i Skåne – tjuvarna slår till mot äldre personer

avJosefin Silverberg

Flera fall av stöld och personrån har den senaste tiden drabbat äldre personer i Helsingborg.

Tjuvarna ger sitt offer en klapp eller kram och passar på att rycka åt sig halsband och plånbok.

– Det är relativt lömskt gjort, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör på polisen i nordvästra Skåne.

Polisen i nordvästra Skåne söker efter en misstänkt tjuv som stulit värdesaker från en man i stadsparken i Helsingborg. Händelsen inträffade den åttonde juli och är en i raden av stölder som skett den senaste tiden i nordvästra Skåne.

På polisens bilder syns hur den misstänkte distraherar mannen med ett lätt slag mot bröstet och ett mot ryggen och går sedan vidare. Då har han lyckats få loss mannens halsband.

– Det går så snabb att han märker först tre, fyra sekunder efteråt att halsbandet är borta. Då har ynglingen redan lämnat platsen, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör på polisen i nordvästra Skåne.

Han bekräftar att det i Nordvästra Skåne och framförallt i Helsingborg, har blivit vanligare med grova stölder och personrån den senaste tiden. Gärningsmännen är unga män. Sydsvenskan har rapporterat om 102-åriga Gunborg Holmkvist som blev bestulen på sitt halsband när okända gärningsmän trängde in i hennes hem tidigare i sommar.

– Framförallt den senaste tiden har grova stölder inträffat vid ett flertal tillfällen. Dessutom personrån, säger Richard Glantz.

Tjuvarna använder sig av två tillvägagångssätt för att distrahera sina offer.

– Dels genom att de knuffar målsäganden, dels att de trixar med en fiktiv boll för att distrahera sina offer, säger Glantz.

Halsband och plånböcker vanligaste stöldgodset

Tidigare har smartphones varit tjuvarnas främsta mål. Det har nu ersatts av att de är ute efter plånböcker och halsband.

– Fram tills för en månad sedan var det främst smartphones, men nu verkar det som att de är iskalla på hälerimarknaden, säger Richard Glantz.

Polisen i nordvästra Skåne går i och med sommarens händelser därför ut med en varning till allmänheten om tjuvarnas tillvägagångssätt. De uppmanar folk att vara vaksamma under de kommande veckornas stadsfester, Landskronakarnevalen och HX-festivalen i Helsingborg.

Gärningsmännen är enligt vittnesuppgifter pojkar i yngre tonåren, 15 till 19 år. Polisen jobbar nu med att kartlägga vilka personerna är.

– Det pågår ett gediget underrättelserabete för att ta reda på mer om dem. Där är vi inte riktigt klara ännu.