Brandfiltar klarade inte släcka brand i gryta

Publicerad:
Uppdaterad:
Sex brandfiltar underkändes i standardtestet och klarade inte av att släcka en brand i en gryta med matolja.
Foto: Konsumentverket
Sex brandfiltar underkändes i standardtestet och klarade inte av att släcka en brand i en gryta med matolja.

Konsumentverket

Brinner det där hemma är det inte säkert att du kan släcka elden med en brandfilt.

Nu får sex brandfiltar underkänt.

– Det är förvånande att så pass många inte klarar standarden, säger Malin Vestin på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

En brandfilt ska klara av att släcka en brand i en gryta med tre liter matolja som har brunnit i två minuter. Men i just det här standardtestet underkänns alla sex brandfiltar som Konsumentverket har testat tillsammans med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Jag tycker att det är förvånande att så pass många inte klarar standarden som man säger att filtarna ska uppfylla, säger Malin Vestin, brandingenjör på MSB.

Det här standardtestet är vad en konsument ska kunna kräva att en brandfilt klarar av.

”Väldigt tufft test”

Men oftast är det bättre att använda ett lock för att kväva en eld i en stekpanna eller gryta på spisen, enligt Malin Vestin. Sedan är det viktigt att stänga av spisen och köksfläkten.

Bränder på spis är den vanligaste brandorsaken i lägenheter. En brandfilt förväntas klara av de flesta små bränder i hemmet.

– Den fungerar väldigt bra om man får eld i kläderna. Då ska personen lägga sig ner och så får man klappa runt dem så att brandfilten smiter åt runt hela kroppen. Om det börjar brinna i en soffa eller fåtölj kan man också slänga på en brandfilt så att elden kvävs, säger Malin Vestin.

Att en brandfilt ska klara av att släcka tre liter brinnande matolja i en gryta är ett standardkrav som gäller inom hela EU. Det har funnits sedan 90-talet, men nu håller en modernare standard på att tas fram.

– Det är ju ett väldigt tufft test, för jag tror inte att man friterar i så mycket som tre liter olja hemma, säger Lena Bäcklund, utredare på Konsumentverkets produktsäkerhetsenhet.

Har slutat sälja produkterna

Brandfiltarna som har testats kommer från Jula, Rusta, Nexa Fire & Safety, Housegard och Ikea. Alla har tagit bort produkterna efter det underkända resultatet.

Sedan Ikea tog bort sin brandfilt Patrull i våras säljer de numera ingen brandfilt alls. Men det pågår en utredning huruvida de ska göra det framöver.

– Vi testar alla våra produkter på certifierade testlaboratorium, både under produktutvecklingen och när produkten är klar. Det är i de här testerna som sådana här saker kan komma upp. Alla våra produkter är testade för att följa gällande standarder och lagstiftningar på alla marknader, säger Johanna Blomqvist, presschef på Ikea, och poängterar att alla företagets produkter är egentillverkade.

Vad vill ni säga till era kunder som har de här brandfiltarna hemma?

– Är man orolig är man välkommen tillbaka med sin brandfilt. För oss ska hemmet vara en säker plats och produktsäkerhet är av högsta prioritet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA