Mejla

Ingvar Persson

Kinberg Batra har förlorat städerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Stefan Mattsson / AFTONBLADET / 4496

När Moderaterna utser en ny partisekreterare råder det ingen tvekan om vilken uppgift som står överst på arbetsbeskrivningen. Gå igenom opinionssiffrorna och hitta ett sätt att stoppa det pågående haveriet.

I förra veckan presenterade Statistiska Centralbyrån vårens stora mätning. Moderaterna förlorade positionen som landets näst största parti till Sverigedemokraterna. I dag redovisade SCB också de regionala siffrorna, och de är egentligen ännu dystrare för Moderaterna.

Den stora partisympatiundersökningen visar nämligen att det moderata tappet i Stockholm är dramatiskt. Det gäller särskilt i Stockholms kommun, där partiet sedan i november har förlorat nästan var tredje väljare.

På köpet tappar Moderaterna också ställningen som huvudstadens största parti till Socialdemokraterna.

Det kanske är småaktigt att påpeka det, men det var faktiskt Anna Kinberg Batra som hävdade att stockholmare är smartare än lantisar.

Än värre, tendensen är den samma i övriga storstadsområden. Raset i Göteborg är lite mindre dramatiskt och i Stockholms förortskommuner håller många moderatväljare ut, men totalt förlorar Anna Kinberg Batra städerna. Och marginalväljarna.

Den som gör det förlorar också val.

Det moderata problemet stavas Sverigedemokraterna. Raset tog fart på allvar efter Anna Kinberg Batras öppning för samarbete, och sedan dess har frågan fortsatt att plåga moderatledaren.

Under tiden har väljarna lämnat, några till liberalerna och några till socialdemokraterna. Fler till Centerpartiet, men allra flest till soffan.

Dels handlar det om värderingar. Många, många borgerliga väljare vill faktiskt inte förknippas med främlingsfientlighet och allmänt bakåtsträvande. Det gäller inte minst i de stora städerna där människor gärna vill vara lite moderna.

Men det handlar nog också om något mer praktiskt, regeringsduglighet. Marginalväljare är känsliga för sådant, och att Anna Kinberg Batra fortfarande inte lyckats förklara hur allianssamarbetet går ihop med den nya öppna synen på Jimmie Åkessons parti bådar inte gott.

Posten som moderat partisekreterare har utvecklats till ett av svensk politiks verkliga katapultjobb. Sofia Arkelsten, Kent Persson och nu Tomas Tobé har alla hastigt fått lämna jobbet.

Vänder inte utvecklingen i storstäderna lär katapultstolen snart lösas ut under efterträdaren också.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.