Högern har fel igen – familjeveckan behövs

Shekarabi: Alltid samma visa när S lanserar förbättringar för vanligt folk

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Familjeveckan en nödvändig välfärdsreform som gör livet bättre för breda löntagargrupper. Men som varje gång förbättringar av det här slaget är på tapeten, möts det i debatten av ett kompakt motstånd från högern, skriver Ardalan Shekarabi.
Foto: TT
Familjeveckan en nödvändig välfärdsreform som gör livet bättre för breda löntagargrupper. Men som varje gång förbättringar av det här slaget är på tapeten, möts det i debatten av ett kompakt motstånd från högern, skriver Ardalan Shekarabi.

DEBATT

DEBATT. När skolan är stängd för lov har en undersköterska eller byggnadsarbetare svårt att ta med sin sjuåring till jobbet. Här finns ett problem vi vill lösa genom att göra det möjligt för dem att vara hemma med barnen genom familjeveckan.

Men som varje gång förbättringar av det här slaget är på tapeten, möts det i debatten av ett kompakt motstånd. Så här har det varit varje gång socialdemokratin drivit fram välfärdsreformer för vanligt folk.

Fyra veckors semester skulle bli för dyrt och kraftigt försvaga landets ekonomi. Införandet av allmänna pensioner målades ut som nådastöten mot det svenska välståndet på grund av kostnaden. Maxtaxan i barnomsorgen skulle slå fel och var onödig. I efterhand visade sig samtliga reformer vara bra för både Sverige och för löntagarna. Så småningom lade partierna högerut ner sitt motstånd.

Det går att fortsätta, listan på välfärdsreformer som S drivit igenom mot hårt motstånd från högern är lång och det är alltid samma visa: onödigt, kostnaden är för hög, inte statens uppgift. De har naturligtvis fel. Familjeveckan behövs, det är en viktig reform.

Möjligheten för föräldrar att kombinera arbete och familj är en av den svenska välfärdens största fördelar. Att skapa förutsättningar för familjer att få ihop vardagen och få tid tillsammans gör hela samhället starkare.

I dag är möjligheten för föräldrar att vara med sina barn orättvist fördelad.

För till exempel en undersköterska eller en byggnadsarbetare är det sällan ett alternativ att ta med sig barnen till jobbet eller att jobba hemifrån. Särskilt utmanande blir det när skolan och fritids har stängt för planeringsdagar eller lov.

Lösningen för många föräldrar blir då att använda sina semesterdagar, eller att avstå lön för att kunna vara tillsammans med barnen. I många andra yrken, inte sällan mer högavlönade, kan det däremot vara enklare att vara flexibel med sin arbetstid eller att arbeta hemma. Då blir det också lättare att kombinera arbete och tid med familjen.

För vissa är det alltså lättare att planera sin tid. För andra finns stora svårigheter. Skillnaderna vittnar om något djupt orättvist. Det borde inte vara svårare för en undersköterska, byggnadsarbetare eller ensamstående förälder att få ihop vardagen och få mer tid med sina barn än för någon annan.

Förslaget om familjeveckan syftar just till att skapa ett mer rättvist föräldraskap och ge Sveriges föräldrar mer tid med sina barn.

Familjeveckan innebär att arbetande föräldrar till barn mellan 4 och 16 år får ett antal lediga dagar var som de kan ta ut när barnets förskola eller skola har lov och planeringsdagar eller när föräldern vill delta i ett utvecklingssamtal. Dagarna ger rätt till ledighet och ska kompensera för förlorad inkomst.

Familjeveckan ger därmed arbetande föräldrar bättre möjligheter att vara lediga tillsammans med sina barn och barnen får värdefull tid med sina föräldrar.

Familjeveckan en nödvändig välfärdsreform som gör livet bättre för breda löntagargrupper och gör Sverige mer rättvist. För en sådan politisk inriktning kan jag ta kritik, det har vårt parti stolt gjort sen 1889.


Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE