”Får leva livet på dom evigt gröna ängarna”

Kallblodsstjärnan Faksen J:r har dött efter en tids hälsoproblem

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat
Kallblodsstjärnan Faksen J:r är död efter en tids hälsoproblem

Faksen J:r var en av de allra mest framgångsrika avkommorna efter sagohästen Järvsöfaks.

På grund av hälsoproblem har den fyrfaldige miljonären lämnat jordelivet.

– Han var min stöttepelare och hade allt, säger tränaren Jan-Olov Perssons dotter, Therese Andrén Persson, till Trav365.

Kallblodshingsten Faksen J:r tjänade över fyra miljoner på tävlingsbanan och fanns under hela sin karriär hos uppfödaren och tränaren Jan-Olov Persson.

Nu är miljonhästen död, 18 år gammal – något som facktidningen Travronden rapporterat om.

Tävlingskarriären avslutades 2014 i Sleipners Elitlopp på hemmabanan Hagmyren där Faksen J:r slutade fyra i ett lopp som vanns av Månprinsen A.M.

Det framgångsrika kallblodet var en av fenomenet Järvsöfaks allra mest lyckosamma avkommor – men någon egen avelsverksamhet blev det aldrig då en så kallad hovbroskförbening satte stopp för alla såna planer.

”Han var allt för mig”

En av de som stått hästen allra närmast genom åren är tränaren Jan-Olov Perssons dotter, Therese Andrén Persson – som nyligen hyllade hästen på sin Facebooksida.

”Älskade älskade häst. Så mycket som du gett mig. Så mycket som du gett min familj, hela fantastiska familjen Sundby”, inleder hon sin kärleksförklaring.

Vad Faksen J:r har betytt för henne är svårt att sätta ord på men hon ger sig på ett försök – även om det är svårt att hålla tårarna borta.

– Han var allt för mig, min stöttepelare. ”Junior” var alltid kärleksfull och bara helt underbar. Jag har alltid haft respekt för de större hästarna i pappas stall och alltid varit lite rädd men just med honom var det annorlunda. Jag kände mig alltid trygg. Det har funnits någon slags personkemi genom åren och jag har alltid litat fullt ut på honom. Han fanns ju med när jag var väldigt ung och betydde allt för mig, säger 25-åringen till Trav365.

Efter att tävlingskarriären avslutats (2014) blev ”Junior” ridhäst hemma hos Jan-Olov Persson i Hudiksvall.

– Jag frågade faktiskt ägarna, familjen Sundby, om jag fick ta över honom. Det blev så och han blev ridhäst. Jag har fortsatt kunna umgås med honom de senaste åren vilket jag är väldigt tacksam över. Jag vill även passa på och lyfta fram Halvard och Inger Sundby. De har genom alla år varit helt fantastiska och betytt så otroligt mycket för oss och hästen. Halvard gick bort i december förra året och får nu besök av ”Junior”.

Faksen J:r och kusken Erik Adielsson efter segern i Steggbests Minne (2012)
Foto: Jeannie Karlsson/TR BILD
Faksen J:r och kusken Erik Adielsson efter segern i Steggbests Minne (2012)

– Hästen har alltid betytt väldigt mycket även för pappa (Jan-Olov Persson). Han ville inte sälja honom men när det väl blev det dags blev det till Halvard Sundby. Han har sagt att det var bara till dom han kunde tänka sig att sälja till. De hade lärt känna varandra på travbanorna och var goda vänner ända fram till Halvard gick bort nyligen.

”Väldigt ledsen”

Vilket är ditt starkaste minne av Faksen J:r?

– Det är svårt att säga men SM-silvret 2013, där Månprinsen A.M. vann, slog väldigt högt. Han gjorde verkligen alltid sitt i loppen. Jag har lite svårt att prata om minnena för jag börjar bara gråta.

Det var den 5 oktober i år som ”Junior” fick somna in. Tiden efteråt har varit upp och ner för Therese.

– Ibland när jag tänker på honom är jag väldigt ledsen och ibland tänker jag att han har det bättre nu på dom evigt gröna ängarna. Jag tänker också mycket på att Halvard nu får träffa sin ögonsten.

Foto: Therese Andrén Persson Facebooksida
Fina kärleksförklaringen till Faksen J:r som blev arton år
Publicerad: