Efter mötet med Trump – Bidens stab hemlighåller hälsoplan

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Presidentkandidaternas hälsa har hamnat i fokus efter att Trump testat positivt för coronaviruset.

Men Demokraternas kandidat, Joe Biden, håller krisplanen kring sin hälsa hemlig och fortsätter att kampanja i stället för att sätta sig i karantän.

– Båda presidentkandidaterna ska vara öppna med det här, säger opinionsanalytikern Whit Ayres till New York Times.

Inför valet i USA har presidentkandidaternas hälsa varit en viktig fråga. Speciellt med tanke på att Joe Biden är 77 år och att Donald Trump är 74 år. Frågan blev mer aktuell än någonsin när Trump drabbades av covid-19.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har i månader varit noga med att visa upp ett ansvarsfullt förhållningssätt till coronaviruset, skriver New York Times.

Han använder munskydd när han är på offentliga platser, han håller inte trånga valmöten och när han håller tal sitter reportrarna i publiken med stort avstånd till varandra.

Än så länge har åtgärderna räckt för att hålla presidentkandidaten frisk.

Däremot fortsätter Biden sin kampanj, snarare än att sätta sig i karantän, trots att han exponerades för den då coronasmittade presidenten i 90 minuter under förra veckans valdebatt. Något som Biden får kritik för och NY Times menar kan underminera hans budskap om att sätta hälsan framför politiken.

Samtidigt har hans motståndare, president Donald Trump, hånat Biden för hans munskyddsbärande, och han har hållit stora och trånga valmöten.

Hemlighåller krisplanen

Om Joe Biden skulle vinna valet blir han den äldste nyinvalda amerikanska presidenten hittills. Samtidigt pågår det en pandemi som Biden är i riskgrupp för.

Däremot har Biden och hans team valt att inte släppa några detaljer kring krisplanen som finns kring Bidens hälsa.

Presidentkandidatens stab har tidigare inte heller velat svara på om han testas dagligen eller inte, utan bara sagt att han testas regelbundet, rapporterar New York Times. De har även sagt att de bara kommer att offentliggöra resultatet om det Biden skulle testats positivt för viruset.

Men i lördags, efter två dagars vägran, valde staben ändå att släppa hans testresultat – som var negativt. Men Bidens stab svarar fortsatt inte på frågor kring krisplanen för demokratkandidatens hälsa.

När en av Bidens kampanjchefer, Symone D. Sanders, fick frågan om vad som skulle hända om Biden fick viruset valde hon att inte svara.

– Precis som att jag inte skulle diskutera våra säkerhetsplaner på nationell tv kommer jag inte diskutera vår hälsoplan i detalj, säger hon till CNN.

Nu får Biden kritik för att han fortsätter resa runt och kampanja – trots att han träffade Trump som testat positivt för viruset.
Foto: AP
Nu får Biden kritik för att han fortsätter resa runt och kampanja – trots att han träffade Trump som testat positivt för viruset.
Foto: AP
Bidens stab får också kritik för att inte avslöja sin krisplan.

Experterna: ”Viktigt”

Även Donald Trump har tidigare undanhållit sitt hälsoläge för väljarna och någon journal om presidenten har aldrig blivit publik. Inför valet 2016 publicerades däremot ett brev från Trumps läkare som sa att han ”var den friskaste presidentkandidaten någonsin”. Det framkom dock i efterhand att Trump själv hade dikterat brevet.

Läkaren Kelly Michelson, vid Northwestern University Feinberg School of Medicine, säger att Biden har mycket att vinna på att vara öppen med sin hälsa.

– Det skapar förtroende för samhället och det hjälper till att dämpa rädsla och oro. Jag förstår inte varför man inte ska vara transparent om vad som händer. Jag tror att det är viktigt att allmänheten vet vad som händer, säger hon till New York Times.

Den republikanske opinionsanalytikern, Whit Ayres, säger att presidentens och presidentkandidatens hälsa är viktig information för allmänheten.

– Båda kandidaterna ska vara öppna med det här. Osäkra väljare bryr sig lika mycket som andra om sin presidents, och potentiella presidents, hälsa mitt under en pågående pandemi, säger han till tidningen.

Foto: AP
Biden och Trump under debatten, bara några dagar innan Trump konstaterades ha covid-19.
Publicerad:

LÄS VIDARE