Sluta experimentera – låt flickor vara flickor

Debattören: Det är dags att uppfostra våra barn som individer och inte förneka dem deras kön

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: PRIVAT/THINKSTOCK
Att förbjuda våra barn att leka med en viss leksak eller ha på sig ett visst klädesplagg vore att förneka våra biologiska skillnader, det som karaktäriserar det kvinnliga och det manliga, skriver Laila Högfeldt.

DEBATT. Varje förälders största uppdrag är att ge sina barn de verktyg och de möjligheter som de behöver för att kunna stå på egna ben, forma sin egen framtid och blomstra på sina egna villkor.

Men i dagens samhälle ska flickor och pojkar allt oftare, i sann hipsteranda och en rädsla för att inte hänga med i globaliseringens allt snabbare tidevarv, tituleras hen och uppfostras i en medvetet könsstereotypt förvrängd miljö.

När söner uppmuntras att klä sig i klänning eftersom det anses modigt, normbrytande och positivt för pojkens självbild, medan döttrar inte får gå i klänning eftersom det skulle påverka hennes självbild negativt, så gör man sina barn en björntjänst. Man tar ifrån dem deras identitet.

Tänk på det, hur identifierar du dig? För mig står det bortom allt tvivel att det naturliga för mig är att identifiera mig som kvinna, som revisor, influencer, medmänniska, dotter, syster, fru och mamma. En man kommer aldrig att kunna vara gravid, föda barn eller amma. Det är unikt för kvinnan.

De genetiska skillnaderna innebär inte att kvinnor och män bör behandlas olika i samhället, men att förneka dessa och ta ifrån varandra våra identiteter leder oss in på ett sluttande plan.

Att barn inte ska identifiera sig med ett kön och därför leka och klä sig så könsneutralt som möjligt ökar inte jämlikheten eller formar barnen till starka individer, det gör att vi anpassar oss till männen.

Titta i ett kontorslandskap, i medievärlden, bland politiker och företagsledare, hur många kvinnor är inte klädda som män, i en svart-blå-gråskalig illasittande kostym? Hur många av de framgångsrika kvinnorna ombeds inte att dölja känslor och att sänka sina röster, för att ge ett "seriösare" och "proffsigare" intryck – och därmed efterlikna manliga stereotyper mer? 

Det är dags att sluta använda våra barn som sociala experiment och politiska slagträ. Det är lika ok för en flicka att leka med en bil som med en docka. Likadant är det för pojkar. Men att förbjuda dem att leka med en viss leksak eller ha på sig ett visst klädesplagg vore att förneka våra biologiska skillnader, det som karaktäriserar det kvinnliga och det manliga. 

Det är dags att uppfostra våra barn som de individer de är och inte förneka dem deras kön. Vill mina söner hålla på med exempelvis stereotypt manliga sporter som fotboll eller boxning, så kommer jag att uppmuntra dem i deras val. Likaså skulle jag uppmuntra en dotter att utföra samma sporter om hon så skulle vilja. 

Vi måste sluta förminska tjejer som vill klä sig i prinsessklänningar eller leka med Barbies. Valet är hennes och hon kommer inte att bli en sämre människa för sina val, snarare tvärtom.

I stället för att sträva efter ett könslöst samhälle, så bör vi sträva efter att uppfostra våra barn till att bli starka, självständiga, empatiska och älskvärda individer med unika karaktärsdrag och val.

Det är när vi är förenade i mångfald och pluralism – inte i begränsningar – som vi är som starkast.


Laila Högfeldt, mamma, revisor och bloggare


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM