Svensken vinner pris för ”La la land”

Linus Sandgren vinner sin första Oscar

Av: Jakob Meijer, Louise Åström, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Linus Sandgren vann en Oscar för ”La la land”.

I sitt tacktal hyllade han regissören Damien Chazelle och tackade sin familj i en speciell hälsning.

– Jag älskar er, ni är mitt allt, sa han från scenen.

Den svenska filmfotografen Linus Sandgren vann en Oscars i kategorin ”Bästa filmfoto” för sina insatser i den kritikerrosade filmen ”La la land”. Och i sitt tacktal passade han på att skicka en personlig hälsning till sin familj.

– Jag älskar er, ni är mitt allt, säger han på svenska.

I talet berättade han om några av nyckelingredienserna i filmen.

– Den här filmen gjordes med så mycket kärlek, passion och kamper.

Han riktade också ett stort tack till regissören Damien Chazelle.

– Allt är tack vare dig Damien. Du är ett poetiskt geni. Jag är så glad att jag mötte dig och jag älskar dig verkligen.

Gliring åt Trump

När Linus Sandgren gick av scenen passade värden Jimmy Kimmel att, än en gång, skicka en passning till Donald Trump. Den här gången skojade han om presidentens uttalande om Sverige, som fått stor uppmärksamhet världen över.

– Vi är ledsna för vad som hände i Sverige förra veckan. Hoppas dina vänner är okej, skämtade Jimmy Kimmel med Linus Sandgren.

Tackar Sverige

Efter galan utvecklar Linus Sandgren sina känslor i den ”thank you-cam” som finns uppställd backstage. Han växlar mellan att prata på engelska och svenska.

– Jag vill tacka alla de som lärt mig saker genom min karriär, särskilt alla vackra människor hemma i Sverige. Tack så mycket, jag har lärt mig jättemycket. Tycker så mycket om er och även alla mina vänner i hela världens som jag har träffat och som har jobbat både med och för mig. Jag älskar er alla och det här är tack vare er.

Första svensken sedan 1983

Det är första gången på 34 år som en svensk vinner i kategorin Bästa foto, skriver Svenska filminstitutet i ett pressmeddelande. Det är Sven Nyqvist som tagit hem de tidigare statyetterna, 1983 för ”Fanny och Alexander” och 1972 för ”Viskningar och rop”.

Linus Sandgren fick dessutom kliva upp ytterligare en gång på scenen, den här gången när hela gänget bakom ”La la land” tog hem en Oscars för Bästa film. Bara för att senare få kliva ner igen, då man läst upp fel vinnare. ”Moonlight” var den verkliga vinnaren.

”Ove” blev utan pris

”En man som heter Ove” som var nominerad i två kategorier blev utan priser. I ”Bästa icke-engelskspråkiga film” förlorade de till ”The Salesman”. I kategorin ’Bästa mask/smink’ vann ”Suicide squad”.

Även de svenska låtskrivarna Max Martin och Shellback blev utan pris för sin ”Can’t stop the feeling” i kategorin ’Bästa originalsång’. Låten som är med i den animerade filmen ”Trolls” framförs av Justin Timberlake. Istället vann ”City of stars” ur ”La la land”.

Publicerad:

LÄS VIDARE