ÅSIKT

Vi vet vad som krävs – nu är det upp till er

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Cecilia Widegren skriver slutreplik om cancervården.

SLUTREPLIK. Vi förstår att Vänsterpartiet står för en politik som alltid höjer skatter på arbete och företag för att finansiera mer bidrag till alltfler. Detta skapar emellertid inte en bättre cancervård. Inte heller ger det fler jobb och stärker företagandet i Sverige.

Det medför i stället mindre resurser som kan användas till exempelvis förstärkt cancervård.

Rågsjö (V) påstår vidare att resurserna till vården minskade under alliansens år i regeringsställning. Det stämmer inte. Det är fel. Vi utgår ifrån att Vänsterpartiets företrädare i riksdagen inte far med osanning. Riksdagens utredningstjänst visar i sin rapport Dnr 2015:1903 att resurserna till hälso- och sjukvården ökade under alliansregeringsåren, med minst 57 miljarder kronor mellan åren 2006–2013.

Detta var möjligt, trots den djupaste ekonomiska krisen i världen sedan 1930-talet, på grund av en konsekvent arbetslinje. Det ska alltid löna sig bättre att arbeta.

Därtill satsar Moderaterna i vårt budgetalternativ, som bl a V röstade ned i riksdagen, omkring 60 miljarder kronor mer till välfärdens verksamheter de kommande fyra åren. Snart är det dags att i riksdagen fatta beslut om det behövs en ny uppdaterad samlad nationell cancerstrategi. Vi har lagt ett sådant förslag. Vi vet att det behövs. Avser V att rösta för eller emot? Ibland är nämligen ord avgörande. Ja eller nej?


Cecilia Widegren, Socialpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM