Nu kan du drogtesta dina barn hemma

RELATIONER

”Inte kränkande om barnen tycker att det är okej”

Ett drogtest köpt på internet kan nu avslöja om ditt barn använder narkotika.

Ett bra sätt att undvika misstankar menar narkotikaforskaren.

– Om barnet tycker det är okej så är det inte kränkande, säger Aftonbladets Nanny, Anne-Lie Arrefelt.

Testet liknar ett graviditetstest. Ett urinprov på stickan och efter två minuter kommer resultatet.

I testet finns tio provstickor, en för varje drog som testet kan klara av.

Tillverkaren lovar att testet är säkert till 95 procent.

– Våra drogtester hjälper föräldrar som inte har utbildning att avgöra om deras barn är påverkade eller inte, säger Marcus Lindström på det svenska företaget Safetest, som säljer drogtesterna via internet.

Om ett test ger positivt utslag på en drog ska man alltid bekräfta med ett riktigt drogtest på en mottagning. Företaget menar att testet även hindrar unga från att testa narkotika.

– Ungdomarna är inte lika pigga på att prova om de vet att mamma och pappa har ett drogtest hemma, säger Marcus Lindström

Snabbtesterna osäkra

Ulric Hermansson är alkohol– och narkotikaforskare vid Beroendecentrum Stockholm har forskat om narkotikatester inom arbetslivet.

Han är negativ till snabbtester på jobbet men har en annan syn på föräldrars möjlighet att drogtesta sina barn.

– I arbetslivet rekommenderar vi arbetsgivarna att inte använda snabbtester. De är alldeles för osäkra. Särskilt när det gäller opiater kan 30 procent vara falskt positiva, säger Ulric Hermansson.

Tar bort misstankar

När det gäller föräldrars möjlighet att testa sina barn ser han fördelar.

– Snabbtestet är ett mer objektivt mått än misstanken. Jag tycker det är bra att man som förälder har den här möjligheten. Men måste veta att testerna kan innehålla fel. Ska man vara helt säker så ska testet tas med en sjuksköterska och skickas till laboratorier, säge Ulric Hermansson

Om en arbetsgivare kräver ett drogtest så kan det leda till att man förlorar jobbet eller blir omplacerad.

– En förälder vill göra detta av oro eller omsorg om sitt barn. Det är inte en bestraffning. Man vill ju göra det för att hindra barnet från att göra något olämpligt.

Att testerna görs hemma kan avdramatisera en annan jobbig situation.

– Går man till en mottagning så har man blandat in en tredje part. Det kan göra att många förädrar avstår och istället bär på misstankar som inte är utredda. Men man måste veta att det finns stora osäkerheter.

Inga fängelsemetoder

Om man som förälder misstänker narkotikamissbruk ska man använda alla metoder. Men det måste ske i samråd med barnet. Det menar Anne-Lie Arrefelt, Aftonbladets Nanny.

– Man ska bolla över frågan till barnen. Är det okej att vi använder den här kisstickan. Tycker barnet det är okej så är det inte kränkande, säger Anne Lie Arrefelt.

Att däremot tvinga fram ett test leder inte till en lösning på problemet.

– Att stå med stickan på söndagmorgonen och kräva ett test är en kränkning. Det kan inte bli något bra om testet blir ett polisiärt fängelseverktyg.

Droger som testet kan upptäcka

Carl-Magnus Fagerholm

ARTIKELN HANDLAR OM