Skandalbilderna som skakar USA

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

New Orleans-poliser misshandlade 64-åring – framför kameran

1 av 4 | Foto: ap
När 64-årige Robert Davis gör motstånd tappar poliserna fattningen och börjar slå honom besinningslöst.

USA skakas på nytt av polisbrutalitet.

Dramatiska videobilder visar hur Robert Davis, 64, misshandlas svårt av en grupp poliser efter en festkväll i New Orleans.

Nu väntar åtal för poliserna.

New Orleans krogkvarter har öppnat igen efter orkankatastrofen. Robert Davis var en av många som letat sig dit på lördagskvällen.

Kanhända blev det ett glas för mycket – polisen uppfattade Davis som berusad och grep in.

Slår mot huvudet

Då Davis gör motstånd spårar allting ur.

Videobilder från APTN visar hur polismännen överöser 64-åringen med slag mot huvudet. Till slut brottar de ner Davis på gatan, men misshandeln fortsätter – trots att 64-åringen blöder kraftigt.

När polisen upptäcker att de filmas går en av dem till attack mot kamerateamet och kräver att de ska sluta filma. Polisen trycker upp producenten mot en bil och slår honom i magen samtidigt som han skäller ut honom.

– Jag har varit här i sex veckor och försökt?hålla mig vid liv. Stick härifrån! säger polisen på inspelningen.

Riskerar åtal

New Orleans poliskår har prövats svårt av orkankatastrofen. Många har avlidit eller lämnat sina uppdrag. De övriga har jobbat mer eller mindre dygnet runt, trots att majoriteten av dem har förlorat sina hem.

– Det har varit en svår tid, men det ursäktar inte vad de här poliserna gjorde, säger polistalesmannen Marlon Defillo till AP.

Tre poliser riskerar nu att ställas inför rätta för övervåld. De har stängts av från sina tjänster med omedelbar verkan och polisen har lovat att utreda ärendet med en gång.

”Ras inte en faktor”

Robert Davis fördes på lördagskvällen till sjukhus för vård och togs därefter i förvar av polisen.

På polisens bilder har Davis ett svullet öga, ett sår på halsen och ett jack i höger tinning.

Det faktum att Davis är svart och poliserna som misshandlade honom är vita har enligt polistalesmannen ingenting med det inträffade att göra.

1991 fångades en grupp vita poliser på video av en amatörfilmare när de misshandlade svarte Rodney King i samband med ett gripande. När poliserna sedan friades utbröt kravaller i Los Angeles.

Anders Thoresson

Publicerad: