Unika debuten – slog Dahlin med 24 timmar

Finländaren Jesperi Kotkaniemi historisk: ”Njöt av varje ögonblick”

avSimon Sjöstrand

Jesperi Kotkaniemi, 18, är unik.

I natt skrev finländaren historia när han blev den första född på 2000-talet att delta i professionell amerikansk lagidrott.

– Jag njöt av varje ögonblick, säger han efter NHL-debuten.

Han har beskrivits som en av de hetaste 18-åringarna i världen.

I natt gjorde Jesperi Kotkaniemi NHL-debut.

Den finländske supertalangen, som gick som trea totalt i sommarens draft, svarade för en assist direkt i Montreals förlustmatch mot Toronto (2–3) och efteråt fick han beröm av tränaren Claude Julien.

– Han såg ut att passa in. Om du vill vinna hockeymatcher så måste du matcha spelare som kan bjuda på avgöranden och han är en sådan spelare. Han gjorde bra ifrån sig, sa Julien till Montreal Gazette.

”Har förtjänat det”

Men snackisen har handlat om något annat.

När Kotkaniemi äntrade isen blev han nämligen historisk. Debuten innebar att han blev den första född på 2000-talet att delta i professionell amerikansk lagidrott (NHL, NFL, NBA och MLB inräknat).

18-åringen själv tog det hela med ro.

Foto: Paul Chiasson / TT

– Jag tycker att jag har förtjänat det. Jag har bara varit här genom lagets training camp, men det har varit grymt. Jag är väldigt förväntansfull, sa han inför ett stort pressuppbåd inför matchen.

Efteråt lät det så här:

– Det var roligt. Jag njöt av varje ögonblick där ute. Tyvärr var resultatet inte det vi hade hoppats på. Jag lyckades stänga ut allt det externa ganska bra och koncentrera mig på det väsentliga. Det kvittar om jag är i Björneborg (förra klubben Ässät) eller Toronto, det är ändå bara ishockey, sa Kotkaniemi till finska Iltasanomat enligt Yle.

Samtidigt innebar finländarens debut att Rasmus Dahlin, 18, blev snuvad på rekordet med ett dygn. Den jämnårige svensken kan NHL-debutera för sitt Buffalo Sabres först natten till fredag.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM