Yohio, 23, gör comeback: ”Har lite av en ålderskris”

Släpper nytt material: ”Är nu det gäller om jag ska fortsätta vara artist”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Yohio, 23, gör comeback med nytt material – och erkänner att han drabbats av en ålderskris.

– Just i min genre är det ganska viktigt att vara ung för utseendet spelar så himla mycket roll, så jag känner att det är nu eller aldrig, säger han.

Yohio, 23, är tillbaka med nytt material och släpper singeln ”Tick tack” den 14 september, den första engelska låten sedan han tävlade i Melodifestivalen 2014.

– Jag har gjort så mycket annat än min egen musik de senaste åren. Jag har varit baserad i Tokyo i två år nu och hållit på med företag där. Jag har producerat ett band och en tjejgrupp, åkt på spelningar, varit på andra sidan, det som folk gör åt mig har jag gjort åt andra, säger Yohio när Nöjesbladet träffar honom under ett besök i Stockholm.

”Viktigt att vara ung”

Började du sakna att sjunga?

– Ja, det var typ så. Bakom scenen är kul också men jag känner att det är dags att stå i rampljuset igen, jag saknar det. Jag känner att det är nu det gäller om jag ska fortsätta var artist.

Varför det?

– Jag blev förvånad när jag insåg att jag var 23 helt plötsligt, jag känner mig fortfarande som 16. Så det är lite av en ålderskris rent personligt, säger han med ett skratt.

– Just i min genre är det ganska viktigt att vara ung för utseendet spelar så himla mycket roll, så jag känner att det är nu eller aldrig.

När är man för gammal för visual kei*?

– Det finns de som är 40 plus, men då ska man ha hållit på sen man var riktigt ung. Det skulle nog inte gå att ta en paus och börja igen efter 30, man behöver ha haft en stadig karriär som fortsätter.

”Vilken tonåring jag var”

I Sverige slog Yohio igenom i Melodifestivalen 2013, när han introducerade svenska folket för den japanska genren visual kei och samtidigt kom tvåa med låten ”Heartbreak hotel”.

Genombrottet blev tumultartat när en kaxig 17-åring omgavs av horder av skrikande fans och frispråkigt svarade på intervjufrågor.

– Jag kollade på min dokumentär för inte så länge sen för nostalgins skull. Jag blev förvånad över hur jag betedde mig. Inte bara på ett dåligt sätt, men att jag var så obrydd om vad folk tyckte när jag sa saker. Jag kan fortfarande respektera det i mig själv, men om det varit nu så hade jag kanske valt mina ord lite mer diplomatiskt.

Som vad till exempel?

– När jag satt i radio och kallade Lady Gaga för äckel och allt möjligt sånt där som jag verkligen hade glömt bort. Vilken tonåring jag var, kände jag. Jag kanske inte hade sagt det nu på samma sätt, det är inte så att jag ångrar det, men det är kul att kunna se sin egen utveckling. Jag kanske inte var så mogen som jag tyckte när jag var 17, säger han och skrattar.

1 av 3 | Foto: NAINA WIGDAHL JÅMA
Yohio.

Publicerad:

LÄS VIDARE