”Hon siktar mot Globen”

Av: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Låtvalen är deras egna. Veckans utmaning är "kärlek". Idolerna gör två framträdanden – ett till fansen och ett till en anhörig.

Men hur bra gör de ifrån sig? Nöjesbladets "Idol"-krönikör Helena Trus följde genrepet minut för minut och spanade in artisternas dagsform.
Het, ljummen eller kall?

Molly Pettersson Hammar:

Låt till fansen: "Titanium" (feat. Sia), (David Guetta)

Molly blir bara allt modigare. Och visar återigen hur bra hon behärskar upptempo. Låten utmanar hennes vida register, och om rösten och energin håller hela vägen kommer hon trollbinda både publiken och tittarna. 

Låt till anhörig: "If I ain’t got you", Alicia Keys

Oj, vilken botten hon visar i rösten. Om det här vore ett OS-lopp har de övriga deltagarna svårt att komma i kapp. För Molly har nu ett rejält försprång, och nosar på Globen. Men, hon tenderar att waila sönder låten. Keep it simple, som man säger på english. 

Status: Het

Moa Lingell:

Låt till fansen: "Nothing compares 2 U", (Sinead O'Connor)

Älskar den där nerven i hennes röst. Om jag blundar, bara lyssnar, reser sig gåshuden ändå upp till arenans tak. Tyvärr försvinner lite av magin där jag öppnar ögonen. Moas stora utmaning är scenspråket utan sin kära gitarr. För det är en hårfin gräns mellan att hon är magiskt och trist.

Låt till anhörig - "Carry you home", (James Blunt)

Fint, skört, vackert. Men att välja två ballader riskerar bli kaka på kaka. Samtidigt är det Moa med gitarren som är tjusningen. Blir intressant att se hur hennes stora publikstöd står sig den här veckan. Och så det där med hennes svengelska - dags för Andreas Carlsson att rycka in och lära ut lite LA-accent kanske!?

Status: Ljummen

Amanda Fondell:

Låt till fansen - "Fire", (Bruce Springsteen)

Hon börjar i någon slags ormgrop med dansarna (vilken säkerligen kommer få Bard att hoppa ur shortsen), för att sedan "make löve" till kameran. Amanda vet vad scennärvaro innebär. Men, låtvalet. Springsteen i all ära, på en "Idol"-scen blir den här låten trist. Och lite skrikig. 

Låt till anhörig: "True Colors", (Cyndi Lauper)

Förväntningarna på en av mina absoluta favoritlåtar är skyhöga. Och Amanda gör den i sann Fondellisk stil. Visst gillar jag kontrasten mellan det spröda och skitiga, men den här gången vill jag höra mer av hennes faktiska röst. Inga konstigheter, inga krusiduller. Bara höra henne sjunga full ut. 

Status: Ljummen

Robin Stjernberg:

Låt till fansen: "Let me entertain you" (Robbie Williams)

Det finns många i "Idol" som velat bli "entertainers" som Robbie. Dock få som lyckas. Robin har definitivt rösten för det, men det här känns för teatraliskt och genomtänkt. Spontanitet tack! Men, jag får ge honom att han bjuder på show. 

Låt till anhörig: "You raise me up" (Josh Groban)

Oj, bombastiskt och smäktande. Ett typiskt "Idol"-framträdande. Robin går från revyspexigt till präktigt allvar. Och han gör det fläckfritt. Men kanske har jag ett hjärta av sten och blir inte lika rörd som Robin själv. När han avbröt mitt i repet anade jag början till tårar i hans ögon.

Status: Ljummen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN