Fyra vägar ur brexit-knipan

Foto: Clodagh Kilcoyne / AP
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

De brittiska politiker som skickat Theresa May till Bryssel utgår från att EU bluffar när de säger nej till att omförhandla.

Men tänk om EU menar allvar? Vad händer med brexit om det är britterna som tvingas blinka först?

De brittiska politiker som vill genomföra brexit fortsätter att ägna sig åt rent önsketänkande. De har på allvar trott att de ska kunna ha kvar nästan alla fördelar med ett EU-medlemskap samtidigt som de ska slippa alla nackdelar, inklusive den årliga medlemsavgiften.

Trots att EU gång på gång sagt att de inte tänker gå med på det så vägrar britterna att lyssna.

Nu har brittiska parlamentet gett May i uppdrag att förhandla om det skilsmässoavtal som hon redan godkänt. Men eftersom EU sannolikt inte bluffar så kommer det inte att bli någon omförhandling. May fick återvända tomhänt.

Då återstår att se vad som blir nästa steg. May har lovat att återkomma till parlamentet om en knapp vecka, senast den 13 februari, för en eventuell omröstning om hur det brittiska underhuset vill gå vidare.

Klockan tickar

När alternativet att omförhandla inte längre existerar återstår ändå ett antal möjligheter.

  1. De som vill ha brexit blir så rädda för att hela processen avbryts att de trots allt röstar för Mays avtal som parlamentet avvisade med förkrossande majoritet strax efter nyår. Det kan bli utgången om May fortsätter låta tiden ticka ner mot deadline utan att något avgörande händer.

  2. Begära förlängd tid av EU för att försöka hitta en lösning.

  3. Besluta om en andra folkomröstning om brexit nu när britterna vet vad skilsmässan innebär. Det var mycket oklart vid den första omröstningen i juni 2016. En lösning som May kanske kan tänkas gå med på om allt annat misslyckas och en avtalslös krasch är alternativet.

  4. Parlamentet lyckas inte samla sig till någon gemensam linje och Storbritannien kraschar därmed ut ur EU den 29 mars utan ett avtal. Detta alternativ är dock inte särskilt sannolikt eftersom en majoritet i parlamentet redan röstat mot varje form av avtalslöst tillstånd. Ett faktum som inte ökar EU:s kompromissvilja.

Mer betänketid

Britterna försöker hela tiden skjuta över bollen på EU:s planhalva men det framstår som allt tydligare att det här kaoset är något britterna måste reda upp själva. Det EU kan göra för att lösa upp knutar är att ge London mer betänketid. Men det förutsätter att May kan presentera en plan för hur hon ska använda den extra tiden.

Någon sådan plan verkar i nuläget inte existera.

Efter ett brev från Labourledaren Jeremy Corbyn till Theresa May har en ny möjlighet öppnat upp sig. Corbyn är beredd att förhandla fram en mjukare brexit tillsammans med premiärministern. Kanske ett avtal mer i stil med det som Norge har. Om May går med på det riskerar hon att hennes eget konservativa parti delas i två.

”Särskild plats i helvetet”

Corbyn tillhör för övrigt också de som ställer orimliga krav på brexit. Labours inställning är att de bara kan acceptera ett utträde som ger landets exakt samma rättigheter och fördelar som ett medlemskap gör. Snacka om önsketänkande.

Hur trötta EU är på britternas velande och omöjliga krav fångades i ett osedvanligt skarpt uttalande av EU:s ordförande Donald Tusk som säger det mesta.

– Det finns en särskild plats i helvetet för dem som drev fram brexit utan ens en lös skiss för hur de säkert skulle föra utträdet i hamn.

Det låter inte som Bryssel tänker blinka först.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM