Sparräntan var en bluff – tusen svenskar lurade

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Så skyddar du dina sparpengar

”Säkra ditt kapital med möjlighet till god avkastning”

Med höga sparräntor lockade Fundior småsparare.

Nu är bolaget nära konkurs och över tusen svenskar väntar på att få tillbaka 35 miljoner kronor i förlorade sparpengar.

– De satte mig rejält på pottan, säger Noomi, 66.

Lars Malmström, chef för konsumentenheten vid Finansinspektionen.
Foto: FINANSINSPEKTIONEN
Lars Malmström, chef för konsumentenheten vid Finansinspektionen.

Pensionären Noomi Augustsson hade sålt ett hus och ville få avkastning på sina pengar. Hon lockades de höga räntor Fundior erbjöd på sina sparkonton – upp till över 10 procent. Där satte hon först in 40 000, sedan ytterligare 100 000 kronor via en kapitalförsäkring. Men när hon ville ta ut pengarna blev det problem.

– De lovade att jag skulle få pengarna olika datum, men sen sköt de fram det två veckor åt gången. Till påsk var det så illa att jag hade minus 85 kronor på mitt vanliga bankkonto, säger hon.

Drog in tillståndet

Fundiors erbjöd sina kunder att spara både i kapitalförsäkringar och via sparkonton med höga räntor. Pengarna använde företagsledningen till att investera i fastigheter.

Fundior erbjöd också kunder att sätta in sina pengar på konton med hög ränta, så kallad inlåningsverksamhet. Som inlåningsföretag fick Fundior bara ta emot 50 000 kronor per kund.

– Försäkringsförmedlingen var en oseriös verksamhet. Det fanns så allvarliga brister att de inte fick ha tillståndet kvar, säger Lars Malmström, chef för konsumentenheten vid Finansinspektionen.

När tillståndet drogs tillbaka försvann trovärdigheten utåt, och alla kunder ville ta ut sina sparpengar. Men eftersom företaget hade köpt fastigheter och lägenheter för pengarna tog det stopp.

35 miljoner i krav

Många kunder gick till kronofogden och företaget hamnade under rekonstruktion, ett försök att rädda verksamheten undan konkurs. I samband med detta tog advokaten Lars Lindholm över ansvaret. Omkring 1 200 svenskar har ännu totalt 35 miljoner kronor på företagets sparkonton.

– Jag har full förståelse för att folk är arga. De har fått dålig information, till och med desinformation från företaget och vill ha tillbaka sina pengar, säger Lars Lindholm.

Rekonstruktionen innebär i praktiken att småspararna måste vänta på sina pengar tills situationen är löst. Problemet är bara att de fastigheter Fundior köpt har tappat med mångmiljonbelopp i värde.

– Värdet är svårbedömt i sådana här situationer. Men lyckas företaget avvecklas på ett vettigt sätt kan nog de som satt in pengar hoppas på 50 procent tillbaka, säger Lars Lindholm.

”Tror det ordnar sig”

Noomi Augustsson tror att hon har lyckats rädda sina pengar. När hon inte fick ut de 40 000 kronorna från sparkontot, lyckades hon med hot om kronofogden föra över även de pengarna till en kapitalförsäkring. Där hamnade de under ett annat bolags försorg och fastnade därför inte i Fundiorhärvan.

– Jag har 100 000 kronor kvar i en likadan kapitalförsäkring som löper ut om två år. Men jag fick ut de 40 000 ur en likadan försäkring, så jag tror att det ordnar sig om jag vill ta ut resten också, säger hon.

Turerna med rekonstruktionen är inte över. I förrgår gav tingsrätten Fundior mer tid, till 1 november, att komma till rätta med sina finanser. Det betyder att de som satt in pengar på Fundiors sparkonton får fortsätta vänta. Eftersom Fundior saknar statlig insättningsgaranti finns inget annat sätt än att få tillbaka pengarna än att vänta ut rekonstruktionen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN