Mejla

Ingvar Persson

Sänkt skatt ger mindre välfärd

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Mikael Gustavsen / AFTONBLADET

LEDARE

Går det att fortsätta att bygga ut välfärden även om skatterna sänks dramatiskt?
Med drygt två veckor kvar till valet har den frågan hamnat i centrum för den politiska debatten, och det finns faktiskt två sätt att svara på frågan.

Det första är enkelt. Naturligtvis innebär mindre resurser i stat och kommun också att det måste sparas, och trots att det säkert på sina håll kan finnas effektiviseringar betyder det att välfärden drabbas.

Professor Lars Calmfors - knappast känd som någon skattekramare - sa häromdagen att han tror att skattehöjningar är oundvikliga om vi vill behålla kvaliteten i olika välfärdstjänster.

Stödet växer

Det syns faktiskt i budgetsiffrorna. De senaste åren har skattesänkningarna inte varit så stora och statens stöd till kommunerna har kunnat öka dramatiskt. Regeringen planerar att låta kommunbidragen fortsätta att växa.

Det andra sättet att svara på frågan om välfärdens förhållande till skatterna handlar om vad vi menar.

När Fredrik Reinfeldt och Anders Borg formulerade sitt ekonomiska alternativ valde de att tala om "välfärdens kärna". Här fanns skolan, vården och omsorgen och på de områdena lovade Reinfeldt att matcha alla förslag. Krona för krona, som det uttrycktes.

Sjuka fick betala

Problemet var förstås att den definitionen inte inrymmer sådant som sjukförsäkring, arbetslöshetsersättning eller pensioner. Resultatet visade sig efter 2006 års regimskifte. A-kassan urholkades, sjuka uppmanades söka jobb som inte fanns och Sverige fick något så fantastiskt som en pensionärsskatt.

Sjuka, arbetslösa och gamla fick betala skattesänkningarna. Det tricket vill Ulf Kristersson nu göra om.

Det finns som sagt flera sätt att svara på valets mest brännande fråga, men resultatet blir faktiskt det samma. Nej, det går inte att sänka skatterna och samtidigt bygga eller ens bevara vårt välfärdssamhälle.

Och när man tänker på saken är det väl egentligen ganska självklart.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.