Ryter till mot hetsen: ”Inte fattat någonting”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

HOCKEY

Meriter från spel i Nordamerika drar upp prislappen.

Efter misslyckade sejourer på andra sidan Atlanten kan svenska spelare återvända till SHL – och få skyhöga löner.

Nu ryter Henrik Evertsson till mot den ekonomiska hetsen.

– Det är totalt vansinne, säger Växjös general manager och vd.

SHL-lönerna växer och de flesta spelare i ligan, förutsatt att de inte har ett rookie-kontrakt, betraktas som höginkomsttagare.

Det finns en rad exempel på spelare som inte presterar i relation till lön och nu väljer Henrik Evertsson, general manager och vd i Växjö, att ifrågasätta den ekonomiska hetsen i hockey-Sverige.

Han menar att synen på spelares ekonomiska värden har skenat.

– Jag unnar alla att tjäna pengar, jag har aldrig funderat över ett jättehögt kontrakt som någon är förtjänt av och jag skiter fullständigt i om spelaren är 19, 29 eller 36 år. Men jag kan bli så sjukt irriterad över spelare som levererar långt, långt under vad de tjänar, inleder han.

Slutar med att de mår dåligt

– Jag har pratat med agenter som sagt; ”jag vet, han är inte värd det – men vad fan ska jag göra?” Spelarna själva sitter och jämför pengar med varandra. Vem ska ha högst lön? Agenterna har det inte så lätt, fortsätter Evertsson.

Han nämner särskilt spelare som testat lyckan i Nordamerika, tvingats ge upp NHL-drömmen och återvänder till SHL – till skyhöga löner.

– De har egentligen inte uträttat någonting, men kan spotta in löner på 200 000 kronor i månaden. Bara för att tre-fyra klubbar är inblandade. Det är totalt vansinne. I nästan varje fall – och det här pratas det ingenting om – slutar det med att spelaren mår dåligt på grund av sin höga lön. De känner en otrolig press över att ha ett så stort kontrakt och på den fronten är svensk hockey dålig.

– Det är otroligt få som lever upp till de pengarna, tillägger Evertsson.

”Kan bli riktigt förbannad”

Han är också kritisk till unga spelare som själva inte inser värdet av pengar och kräver höga löner.

– Jag kan irritera mig på spelare som inte kan hantera det. När de tror att 45 000 kronor i månaden är lite, att det inte räcker när man är 21 år. Då kan jag bli riktigt förbannad. Då har man inte fattat någonting, säger Evertsson som menar att Växjö medvetet väljer att avstå spelare med sådana tankar.

– Vi har haft ytterst få sådana spelare. Vi gör oss inte besvär med dem. Fattar man inte att 45 000 kronor räcker är det andra saker du inte komma att fatta heller. Och sådana spelare vill vi inte ha i klubben.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!