ÅSIKT

I år hånar jag inte förälskade vänner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från förra årets prideparad i Malmö.

Jag har aldrig lockats av att ”fira kärleken”. För oj vad den ska firas, särskilt på sommaren. Det är allt från kärleksförklaringar i sociala medier till bröllop och förlovningsfester. När började vi ens fira det sistnämnda? För många kommer festerna sluta med uppbrott och skilsmässa, men det säger jag förstås inte till mina nyförälskade vänner.

Men den här sommaren har fått mig att tänka om. Att fira kärleken är inte bara en ursäkt för småborgerliga sammankomster. Det är nödvändigt för demokratin.

Pride behövs fortfarande

I dag vajar regnbågsflaggan i huvudstaden. Den klär bussar, reklamskyltar och flaggstänger. När svenska kyrkan, företag och myndigheter säger sig stå upp för allas rätt att älska den de vill så är det lätt att fråga sig om Pride ens behövs. Har vi inte redan vunnit den kampen?

Det är lätt att glömma att samkönade äktenskap inte ens varit lagliga i tio år i Sverige. Det är lätt att bortse från de stora bakslagen för mänskliga rättigheter hos våra polska och ungerska grannar. Men det är svårare att förtränga vad som hände tidigare den här sommaren.

Vågar inte hålla hand

En vän berättade att hon känner oro över att öppet hålla sin flickvän i handen. Hon sa det i Almedalen, och jag märkte hur många vi var som började bete oss annorlunda. Vi tog omvägar, gick i sällskap med vänner och hatade klumpen i magen som bildades samma dag som nazisterna anlände i Visby.

Klumpen i magen var befogad. En kvinna med regnbågsflagga blev fysiskt attackerad av nazisterna och RFSL Ungdom ställde in sin medverkan i politikerveckan.

– Jag vill aldrig behöva ringa en förälder och säga att deras barn blivit nedslaget av nazister, sa organisationens ordförande Frank Berglund till SVT.

Arbetar aktivt mot samkönade äktenskap

Almedalen speglar inte alltid verkligheten. Men årets vecka varnade för vad som händer om vi slappnar av. Om vi tar våra rättigheter för givet och tror att vi kan luta oss tillbaka.

Sveriges tredje största parti tycker inte att ensamma kvinnor eller lesbiska par ska få skaffa barn genom assisterad befruktning. ”Ett barn har ju inte två mammor” sa Jimmie Åkesson till tidningen QX som intervjuade honom i våras. SD:s kyrkogrupp arbetar aktivt emot samkönade äktenskap.

En protestmarsch

I dag går en parad genom Stockholm där allt kretsar kring glädje, fest och kärlek. Men Pride är mer än att ”fira kärleken”. Varje meter av paraden är en protestmarsch mot bakåtsträvare. I år är kärleken inte bara fest, utan motstånd. Och oavsett om ni är i Stockholm eller i resten av landet: våga hålla varandra i handen.

avZina Al-Dewany

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Kärlek

Visby

Samhälle

Nazism