DVD-spelaren årets julklapp

...om Handelns utrednings- institut har gissat rätt

DVD-spelaren blir årets julklapp.

Det spår Handelns utredningsinstitut, HUI.

- Den representerar den tid vi lever i, säger Henrik Öhman, nationalekonom och utredare på HUI.

De Vill De ha!

Lagom till julhandeln utser HUI varje år det man tror ska bli årets julklapp.

I fjol spådde man böcker som julens storsäljare - och fick rätt. Mycket tack vare Bibel 2000.

Men bakmaskinen 1988, ja det var en riktig flopp.

I år lär det alltså bli DVD-spelaren som kan användas för att både se film och lyssna på musik.

- Den representerar den tid vi lever i och teknologin har blivit alltmer tillgänglig eftersom priserna sjunkit, menar Henrik Öhman.

Leksakshandeln tror att den sjungande fisken och dinosaurier (figurer, spel) blir storsäljare. Klädhandeln sätter sitt hopp till morgonrockar och pyjamas, medan guldsmedshandeln räknar med att ringar och hängsmycken i rött guld kommer att sälja allra bäst.

Elektronikhandeln hoppas mycket på widescreen-tv, medan bokbranschen tror att Kerstin Ekmans ”Urminnes tecken” och Jan Guillous ”Riket vid vägens slut” ska bli två av julens bäst säljande böcker.

Årets julklapp ska, enligt Henrik Öhman, uppfylla tre kriterier: den ska vara en nyhet, sälja i en stor volym och representera den tid vi lever i.

Så raff-setet många karlar kommer dragande på till frugan varje år uppfyller alltså inte särskilt många kriterier.

Och Playstation 2, som många anser vara årets julklapp, faller på att tillgången är begränsad och den redan sålts slut i många butiker på den korta tid den varit ute.

- Sverige har bara tilldelats 8 000 exemplar, säger Henrik Öhman.

Sparkcykeln då?

- Jo, den fanns också med. Men den föll på regionala faktorn. Det är inte säsong över hela landet och det påverkar också försäljningen i handeln.

Enligt HUI:s prognos väntas julhandeln i år för första gången omsätta över 40 miljarder kronor.

Omsättningen för hela december beräknas öka med 5,5-6,0 procent i löpande priser och med 4,5-5,0 procent i fasta priser.

Vi äter gott och dagligvaror står förstås för en mycket stor del av försäljningen, 47,2 procent, i detaljhandeln och beräknas öka med 4 procent jämfört med december i fjol.

HUI har också beräknat handeln på internet, vars andel av detaljhandeln väntas öka från 2,1 till 2,4 procent under fjärde kvartalet i år.

Stabila priser, hög sysselsättning, låga räntor och ökade disponibla inkomster är de främsta orsakerna till att julhandeln väntas slå rekord.

De senaste månaderna har en mattning av handelns försäljning märkts av, inte minst på grund av fallande börskurser.

Varför tror då HUI på rekordhandel i december?

- Vi tror att det varma vädret gjort att folk väntat med att handla. Samtidigt som vi tror att börsen kommer att gå uppåt igen. Därför hoppas vi på en bra julförsäljning, slutar Henrik Öhman.

Årets julklapp tidigare år

Claes Salomonsson