Trump ställer in London-resa efter ”dålig deal”

avEbba Thornéus

President Donald Trump skulle ha besökt Storbritannien i februari för att närvara vid invigningen av USA:s nya ambassad i London.

Men nu ställer presidenten in sitt första officiella besök till landet.

Anledningen är enligt Trump själv att ambassaden är en ”dålig deal”.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Tanken var att Donald Trump under februari skulle ha besökt Storbritannien för att närvara vid invigningen av USA:s nya ambassad i London.

Men nu är besöket inställt enligt CNN, som skriver att det beror på att Trump inte ”gillar Obama-administrationens val av en ny ambassad”.

CNN påpekar dock att beslutet att flytta ambassaden från Grosvenor Square till stadsdelen Nine Elms fattades 2008, det vill säga under president George W Bush ledning, och inte Barack Obama.

Ska bli hotell

Byggandet av den nya ambassaden började i november 2013. Den gamla ambassaden har sålts till Qatars suveräna förmögenhetsfond och kommer att bli hotell. Flytten beror på att den tidigare ambassadbyggnaden var föråldrad och motsvarande inte de nödvändiga säkerhetsåtgärderna.

– Vi såg över alla alternativ, inklusive renovering av den nuvarande byggnaden, men i slutändan insåg vi att målet om en modern, säker och miljömässigt hållbar ambassad bäst gick att uppfylla genom att bygga en ny anläggning, säger London-ambassadören Robert Tuttle till CNN.

Under fredagen skrev Trump själv om beslutet på Twitter:

”Anledningen till att jag ställer in min resa till London är för att jag inte är ett stor fan av att Obamaadministrationen sålde den bäst belägna och finaste ambassaden i London för en spottstyver, bara för att bygga en ny på en avlägsen plats för 1,2 miljarder dollar. Dålig deal.”, skriver Trump i en tweet.

Stora protester har varit att vänta inför Trumps Londonbesök då presidenten är djupt impopulär i den brittiska huvudstaden efter sina upprepade Twitter-attacker mot Londons borgmästare Sadiq Khan i efterdyningarna av förra årets terrorattacker samt hans kritik mot muslimer.

Sadiq Khan: Inte välkommen

Khan har tidigare gått ut och sagt att Trump inte är välkommen till landet.

– Jag tycker inte vi ska rulla ut röda mattan för USA:s president med tanke på att hans politik går emot allt vi står för, säger Khan enligt CNN.

Dock ska inbjudan om ett officiellt statsbesök, som inledningsvis kom från premiärminister Theresa May, under hennes besök i USA förra året, har förlängts och fortfarande kvarstå uppger en brittisk tjänsteman för CNN.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sadiq Khan

London