Minst sex döda i tågolycka i USA

UTRIKES

USA. Minst sex personer har omkommit och många skadats sedan ett tåg spårat ur på en järnvägsbro söder om Seattle i nordvästra USA. Efter urspårningen hängde flera tågvagnar över en tungt trafikerad motorväg.

Olyckan, som inträffade på måndagsmorgonen lokal tid nära staden Tacoma, skedde när järnvägsbolaget Amtrak invigde en ny sträckning genom delstaten Washington. Minst två personer har livshotande skador och antalet dödsoffer befaras stiga. Elva av dem som förts till sjukhus har skador som betecknas som allvarliga, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Plötsligt skakade tåget till och vi hörde ett öronbedövande gnissel. Det kändes som om vi for nedför kulle. Vi kastades mot sätena framför oss, fönstren gick sönder och vatten forsade ut från tåget. Folk skrek, berättar passageraren Chris Karnes för tv-stationen Kiro 7 som Reuters hänvisar till.

Passagerarna tvingades enligt Karnes att slå sönder rutorna för att ta sig ut. Enligt Amtrak fanns 78 passagerare och fem anställda ombord på tåget, som avgick från Seattle med destination Portland.

Minst fem bilar på motorvägen stoppades av det fallande tåget. Det finns rapporter om att människor skadats även på vägbanan, men ingen tros ha dödats där. All vägtrafik har blockerats av tåget, uppger polisen.

Tåget kan ha kört på något som låg på rälsen innan det spårade ur, enligt AP:s källor med insyn i en första preliminär utredning.

TT-AFP