”Fått klartecken – på två V75-spikar i kväll”

Michael Carlsson synar V75-omgången på Momarken – torsdag 27 december

Foto: TR MEDIA
Sportbladets Michael Carlsson har två klara spikar på Momarken i kväll.

Vi har en härlig V75-omgång på norska Momarken framför oss.

När jag dessutom har fått klartecken på två vinnare gör det hela ännu bättre.

Amarone Classic och Garli Moe Garlin visar vägen till sju rätt.

Winter Burst gör ett stopp på Momarken travbana. Jag gillar de norska V75-omgångarna, och det säger jag inte enbart för att vi spelade in 25 000 kronor på sju rätt här i tipskrönikan senast det begav sig på Bjerke i Oslo.

Värt att tänka på när det gäller Norge är att det är tillåtet med barfotakörning men däremot får man inte använda körspö i loppen. Dessutom är upploppet på Momarken ett av Norges längsta med 240 meter.

Detta kan jämföras med Axevalla som har Sveriges längsta med 228 meter.

Lopparkivet har gått varmt med koll av samtliga hästar och jag har dessutom ringt runt till ett antal tränare och kuskar i Norge för att komplettera mina synintryck med vad de aktiva själva säger. Och jag kan direkt säga att det var rejäl bingo på framför allt två av hästarna som spikas rakt ut.

Häng på, för nu kör vi!

Tar Trond på orden direkt

Jag spikar två norska hästar på systemet som jag fick väldigt bra känsla för när jag kollade in deras senaste starter i lopparkivet. När jag dessutom ringde upp respektive tränare och kuskar blev jag övertygad. Det låter stenklart på båda två.

Den första spiken är Amarone Classic i V75-3 och det här är ett fyraårigt sto som kommer från formstallet Trond Anderssen/Kristian Malmin. Hon ståtar med tre raka segrar och har övertygat i loppen.

Senast vann hon Oaksrevanschen på Bjerke trots bakspår och jag pratade med Trond Anderssen som säger att hästen är under en härlig utveckling just nu. Hon blir bara bättre och bättre och har en lämplig uppgift. Det är mycket som talar för att Amarone Classic körs till ledningen efter en bit och sedan ska det mycket till för att hon ska förlora det här loppet.

Tränare Anderssen sa att det var hans  klart bästa chans i omgången och tyckte även att det var ett bra spikförslag. Jag tar honom på orden och hamrar in den första spiken.

Fyra segrar och en andraplats

Den andra spiken kommer i V75-avslutningen och det är Garli Moe
Garlin som är ruskigt snabb rackare. Har ni inte hört talas om honom? Då rekommenderar jag ett besök i lopparkivet så kommer ni att få se ett kallblod som verkligen är snabb i benen.

Han är väldigt kvick ur startgroparna och brukar flyga direkt till ledningen på kommandoordet ”Kör”.

Hästen har tagit fyra segrar och ett andrapris på de fem senaste starterna och Garli Moe Garlin är en häst som är på väg upp mot det översta skiktet bland kallbloden i Norge.

När han var tvåa näst senast förlorade han mot Jan-Olov Perssons unghäststjärna Tand Kraft, som vann det norska Kriteriet och var tvåa i det norska Derbyt. Ingen skam således, och dessutom fick Garli Moe Garlin lägga en rejäl speed när han varvet kvar blåste förbi fältet till ledningen. Han stretade sedan emot i det längsta och gav Tand Kraft en fajt in till mållinjen.

Jag ringde upp hästens ordinarie kusk, Tom Erik Solberg, som meddelade kort och gott att hästen bara vinner det här loppet. Enligt Solberg är hästen så startsnabb att senast satt han i ledningen efter 100 meter, trots att han stod med 20 meters tillägg.

Förutsättningarna nu är mumma med springspår över kort distans. Garli Moe Garlin lär susa direkt till ledningen och sedan trodde inte Solberg att någon kan ta honom över den korta distansen.

De värsta konkurrenterna har dessutom sämre utgångslägen, Bellfaks har spår elva och Norges bästa kallblod Odd Herakles har ingen lätt uppgift med 20 meters tillägg.

Har bättre form än raden

V75 inleds med ett öppet långlopp där rådet är att strecka många. Tilläggshästarna L’Amour Bonanza (vass vid segern i Oslo i lördags) och Phantasm Soa är givna. Varningarna i loppet är Bastian Lendalund (som har gått bra från dåliga lägen över kort distans och som är bättre på långa sträckor) samt Magic Tile som har bättre form än raden och även han gått bra från dåliga startspår mot tuffa hästar och står bättre till nu.

Glöm heller inte Mister Adisak som var stark och tapper senast vid en knapp förlust.

Kan bli svårfångad på startvolten

I V75-2, som är ett kallblodslopp, berättade Tom Erik Solberg att Tangen Frikk har hög kapacitet men samtidigt problem med att få travet att stämma. Hästen har varit väldigt fin i träningen nu sa han och Solberg tyckte att Tangen Frikk är klart bättre än Vital Vinter som lär bli hårt betrodd i samma lopp och som har gått väldigt bra.

Passa även Aasvind som kan bli svårfångad på startvolten. Vann senast trots en kort startgalopp och forcering till ledningen. Även Mjölner Marius är ett tidigt streck, fart för att segerstrida om han sköter sig.

I V75-4 tyckte Trond Anderssen att man absolut ska ta med Zlatan Classic på systemet. Hästen hade problem med utrustningen senast, ruskade på huvudet så att käkremmen lossnade, och därav ­galoppen. Felfri kan han mycket väl vinna det här.

Save The Man har gjort jämna och bra insatser på slutet och var tapper senast vid en knapp förlust. Han vinner snart.

Och en som vinner ofta är Aida Boy som det var ett finfint intryck vid segern senast när han svarade ärligt upploppet ner. Även Leonardo Di’Vici är tidig från ett fint utgångsläge och har varit duktig vid segrarna.

Elsa C.B. är ett tufft sto som är i toppform och som lär bli hårt betrodd i V75-5. Hon kördes tidigt till ledningen på Färjestad senast och försvarade sig till en knapp seger. Men jag vill vurma för Veijo Heiskanens Yaganashi som kommer åter efter ett uppehåll. Det fyraåriga stoet var i fin form under hösten och vann bland annat på Solvalla. Veijo brukar också ha hästarna väl förberedda när de kommer ut efter en paus.

I V75-6 måste man ha med Ultimo Tango tidigt. Han gjorde debut för Trond Anderssen senast och överraskade med att spurtslå bra hästar efter en perfekt resa.

Annie’s Boy är given liksom Veijo Heiskanens Rawindski och Monfalcone.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 14–15–6–8–11–4–2 (9–12)

V75-2: 7–3–11–14–9 (10–12)

V75-3: 3 Amarone Classic (1–7)

V75-4: 7–3–1–4–10 (6–12)

V75-5: 6–5–2 (7–8)

V75-6: 1–2–5–11–6 (4–8)

V75-7: 7 Garli Moe Garlin (11–13)

2 625 rader/1 312,50 kronor

V75 från Momarken sänds i TV12 klockan 19.00.

▪▪▪

V75 på Momarken har spelstopp klockan 19.30 i kväll. Trav365 liverapporterar från omgången med start 18.30. Följ allting här!

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V75-tips

Norge