”Förundrad över hur bra han är”

NHL-ikonen om Elias Petterssons framgång

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

MALMÖ

Han var en del av New York Islanders dynasti och hjälper den här säsongen ledarstaben i Pantern.

Men Lorne Henning jobbade också i tio år för Vancouver Canucks och de han känner i klubben tokhyllar superrookien Elias Pettersson.

– När man pratar med dem är de bara förundrade över hur bra han är och vilket hockeysinne han har, säger Henning.

Lorne Henning är inte den mest kände spelaren från New York Islanders-dynastin från 80-talet. Men han har en imponerande karriär och meritlista. Förutom de fyra raka Stanley Cup-titlarna med Islanders har Henning spenderat 28 år i olika ledarroller i NHL.

Tio av åren spenderade han i Vancouver Canucks organisation. Sju av dessa som assisterande general manager. Henning har fortfarande en del kontakt med klubben och precis som alla andra är han imponerad av superrookien Elias Petterssons spel den här säsongen.

– Jag känner Travis Green (coachen) ganska bra och jag känner många av killarna i Vancouver. När man pratar med dem är de bara förundrade över hur bra han är och vilket hockeysinne han har. Jag såg en intervju med (Loui) Eriksson och (Alexander) Edler. De pratade om att när en ung svensk spelare kommer dit får de ta hand om killen och visa hur allt funkar. De hade inte behövt göra det med honom. Han kommer in som om han är en veteran och de är bara förundrade över hur bra han är, säger Henning till Sportbladet och fortsätter:

– Jag har sett videos från korridorerna i hemmaarenan där fansen skriker hans namn. Så han är redan väldigt stor där. 

Innan Elias Pettersson blev en publikfavorit i Vancouver var det Daniel och Henrik Sedin som var det. Lorne Henning jobbade som assisterande general manager under Sedinarnas bästa år och han är inte sen att hylla tvillingarna.

– De var fenomenala killar. Du hittar inga andra människor som är så lätta att ha att göra med. Även Mattias Öhlund var där, ännu en fenomenal person. Men tvillingarna var det så att de ledde alltid genom att vara bra exempel. De var först på allt. Om vi hade löpövningar så vara den ena etta och den andre tvåa. Jag kan inte säga nog bra saker om dem. Om nån kom ny till laget tog det alltid hand om den.

Sedinarna förde Canucks till Stanley Cup-final 2011, men förlorade den sjunde och avgörande matchen hemma mot Boston.

– Det enda som känns dåligt är att de inte fick vinna titeln, säger Henning.

Elias Petterssons succé fortsätter i Vancouver.
Foto: Paul Vernon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Elias Petterssons succé fortsätter i Vancouver.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!