Hon är årets yrkeskvinna

Hon har valt att företräda de svagaste och mest utsatta i samhället - invand-rarkvinnorna - med stort engagemang.

För det har advokaten Elisabeth Fritz, 34, utsetts till årets yrkeskvinna 2002 av Yrkeskvinnors riksförbund.

Elisabeth Fritz, 34, fick priset.

- Lika villkor. Kvinnor har lägre löner och sämre arbetsvillkor som gör att de slits ut. De löper större risk att hamna i fattigdomsfällan och att utsättas för våld, de har sämre villkor i hemförsäkringen, de diskrimineras i utbildningen och karriären.

Hennes föräldrar kommer från Libanon men hon växte upp i Motala. Tvåbarnsmamman och advokaten Elisabeth Fritz företräder oftast brottsoffren. I dag kan hon vara kräsen när hon väljer sina mål.

Kan flera språk

- Mitt stora intresse är att arbeta med kvinnor och barn, gärna med invandrarbakgrund. Då har jag glädje av min utländska bakgrund och mina språk, syrianska och arabiska, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon företrädde lillasystern i rättegången kring det uppmärksammade fallet med 19-åriga Pela, som mördades av sin far och sina farbröder i irakiska Kurdistan 1999. När Fadime Sahindal mördades av sin far reagerade många med ”vanmakt och frågor”, står det i motiveringen.

”Ett föredöme”

”Då kliver en ung yrkeskvinna fram i medierna och med lugn saklighet förklarar hon vad som hänt och varför. Elisabeth Fritz är i sin yrkesverksamhet en förebild och ett föredöme för andra kvinnor”, skriver juryn.

Annika Sohlander