Hyllningen efter debuten: ”Skjuter bäst i laget”

Publicerad:

FOTBOLL

BORÅS. Första matchen från start i IFK Göteborg.

Giorgi Kharaishvili tackade för förtroendet med att göra mål.

Lagkamraterna var inte förvånade.

– Vi spelare ser det på träning varje dag att han skjuter bäst i laget, säger Mix Diskerud.

Ingen djupledslöpande Tobias Hysén eller Elias Mar Omarsson. Mot Elfsborg valde tränaren Poya Asbaghi att ge Giorgi Kharaishvili chansen från starten.

En av Georgiens största talanger har visat på träningarna att han har kvalitéer. Fötter som gärna vandrar ner och vänder upp, fysik för duellerna och så ett vasst skott.

Han visade det redan i en mellan lagen jämn sällan briljant första halvlek men avsluten flög högt över. Ändå fortsatte han. Entusiasmerad av lagkamraterna.

– Jag sa till honom i pausen att om han bara fortsätter skjuta så kommer han göra mål. Vi spelare ser det på träning varje dag att han skjuter bäst i laget, så jag ville inte att han skulle sluta skjuta. Och han lyssnade ju på mig..., säger mittfältaren Mix Diskerud.

Brukar han sätta ett par snygga på träning?

– Ja, det gör han ofta. Han brukar sätta den i krysset, kanske med lite mer skruv än det var i dag.

För belöningen kom. När ett tvekande Elfsborg inte lyckades spela undan bollen kunde Sebastian Ohlsson liggandes passa ut den till Emil Salomonsson som från sin högerkant hittade in till Giorgi Kharaishvili som klippte till.

– Den ska vi rensa över flera omgångar. Han ligger ner och passar bollen i djupled till egen spelare.  Det blev en kedjereaktion med dåligt försvarsspel, säger Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard efteråt.

Det såg länge ut som att skottet i krysset skulle sätta punkt för mötet mellan Elfsborg och IFK Göteborg, men Per Frick kvitterade sent på en nick.

– Jag är glad för att hjälpa laget och göra mitt första mål. Men vi förlorade två poäng på slutet, men det är fotboll, sa Giorgi Kharaishvili efter matchen.

Tränaren Poya Asbaghi var besviken på resultatet (1–1), men nöjd med debutanten efter matchen.

– Jag hoppas att han kommer att visa mer och mer. Han kom hit sent på försäsongen och skulle i väg på ett landslagsläger precis före premiären och då var det svårt att komma i kapp när han hade ett stort behov av att förstå vad ville göra taktiskt. Det är en stor omställning att komma till Sverige från Georgien, men han har vuxit in i det mer och och förstått sin defensiva och sin offensiva roll. De här senaste veckorna har han gjort väldigt bra träningar och en U21-match i vilken han också gjorde mål och då kände jag att tiden är mogen. Det visade han att den är. Där har vi en spelare som kan avgöra matcher, säger IFK-tränaren.

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.