Mejla

Eva Franchell

De funktionsnedsatta hänger inte på krogen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Assistanshjälpen är inte populism, Löfven

Foto: Colourbox

14 oktober 2016.

Assistansersättning

Låt oss prata lite om populism, Stefan Löfven.

När nästan alla riksdagspartier från höger till vänster vill stoppa regeringens besparingar på funktionsnedsatta. Då är det inte populism.

När vi medier beskriver hur funktionsnedsatta förlorar hjälp med andning, sondmatning och vanliga toalettbesök. Då är det inte populism.

För varje drabbad människa innebär nedskärningarna brutal realitet. Och de förekommer. Bara i år har fler än 300 funktionsnedsatta förlorat sin assistansersättning.

De allra svagaste

I går var frågan om personlig assistans uppe i riksdagen, både i socialutskottet och senare i statsministerns frågestund. Det blev en stressig stund för Stefan Löfven som till slut anklagade Jonas Sjöstedt för populism. Men anfall är inte alltid bästa försvar, särskilt inte i en fråga som handlar om solidaritet med de allra

svagaste. Många har inte ens en egen röst.

Faktum är att regeringen redan i december förra året beslutade att Försäkringskassan ska ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.

Timmarna ökar, menade Stefan Löfven i gårdagens debatt. Han fick det att låta som om de funktionsnedsatta får så mycket tid att de hänger på krogen med sina assistenter.

Sanningen är snarare att timmarna ökar för att de som får assistans blir allt sämre. Den hårda linjen innebär ju att det till slut bara är svårt funktionsnedsatta som får assistans och därmed ökar det genomsnittliga antalet timmar.

Tvingas överklaga alla beslut

Pengarna går till jurister och marknadsföring, sa Stefan Löfven. Och tacka för det. Försäkringskassan avslår ansökningar med automatik vilket innebär att de funktionsnedsatta tvingas överklaga vartenda beslut, ibland ända upp i domstol. Det är klart att de behöver juristhjälp.

Det handlar inte om en röststark grupp, Stefan Löfven. Ett hjärnskadat barn har också rätt att överklaga. Särskilt nu när även svårt funktionsnedsatta barn får nobben.

Det är klart att pengarna inte ska gå till marknadsföring, men det kan väl Försäkringskassan hålla koll på. Faktum är att kassan kontrollerar varenda minut en funktionsnedsatt tillbringar på toaletten, så nog kan man även kolla hur mycket pengar som går till reklamblad.

Än finns tid att stoppa

Frågan är inte avgjord än, den ligger i socialutskottet. Än finns det tid för Stefan Löfven och den ansvariga ministern Åsa Regnér att stoppa nedskärningarna. Alternativet är att familjemedlemmar – ofta mammor och hustrur – får sluta arbeta för att ta över ansvaret.

Den personliga assistansen skulle öka friheten för de funktionsnedsatta. Om den försvinner minskar friheten för alla.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM