Sagan som blev sann – mot alla odds

avRobert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Gudjohnsen (längst till vänster) deppar efter playoff-förlusten mot Kroatien 2013

SAINT-ÉTIENNE. När EM:s minsta fotbollsnation genom tiderna gör mästerskapsdebut finns det så många sagor, så många historier som väntar på att bli berättade.

En av dem:

Ögonblicket då Eidur Gudjohnsen sätter fötterna på franskt EM-gräs.

Det var en gång ett TV-klipp.

Det är nästan tre år gammalt, från november 2013.

Island hade mot alla odds tagit sig till VM-playoff, och bara ett hinder återstod: Kroatien.

Första mötet i Reykjavik slutade 0-0, och chansen levde inför returen i Zagreb men redan tidigt i andra halvlek gjorde kroaterna två mål och Islands VM-dröm var över för den gången.

Kämpade mot tårarna

För landets stora fotbollshjälte, den då 35-årige Eidur Gudjohnsen, var sagan slut.

I TV-klippet står han framför kameran med tom blick och sammanbitna käkar när reportern frågar:

– Vad tror du om fortsättningen på din landslagskarriär?

I tjugo sekunder, en evighet i sådana sammanhang, kämpar Eidur Gudjohnsen mot tårarna. Han försöker svara, harklar sig, försöker igen:

– Jag är rädd att det här var min sista landskamp.

Han får en kram av tv-reportern, och det går förstås att ha synpunkter på det ur ett strikt journalistiskt perspektiv, men man måste också förstå Eidurs betydelse för isländsk fotboll.

”Helt avgörande för oss”

Han landslagsdebuterade 1996, är son till en av landets största och mest populära fotbollsspelare genom tiderna (Arnor Gudjohnsen), har spelat över 80 landskamper, är landets främste målskytt och var under hela -00-talet den lilla fotbollsnationen Islands stora ambassadör ute i Europa: Eidur Gudjohnsen representerade klubbar som PSV Eindhoven, Chelsea, Barcelona och Monaco för att nämna några.

Där och då, i november 2013, tjugo år efter landslagsdebuten, var han 90 minuter från att få uppleva ett helt sensationellt VM-avancemang med Island – men Eidur Gudjohnsen föll på mållinjen, samtidigt som han brottades med ett spelmissbruk.

Snipp, snapp, snut.

Men så i höstas gjorde han plötsligt comeback i landslaget, Island slutade osannolikt nog tvåa i en stenhård kvalgrupp före Turkiet och Holland, och några månader senare tog Lars Lagerbäck ut honom i EM-truppen.

Strákarnir okkar (våra pojkar) – som landslaget kallas – behövde Eidur Gudjohnsen en sista gång:

– Hans erfarenhet på och utanför planen är helt avgörande för oss, säger förbundskaptenen Heimir Hallgrimsson.

– Det är klart att han har en speciell status i gruppen, menar Lasse Lagerbäck.

Eidur Gudjohnsen tillhör inte längre Islands startelva, konkurrensen har blivit för hård för den snart 38-årige "Afi" som han kallas av lagkamraterna (betyder farfar).

Gudjohnsen och Lagerbäck. Foto: TT

Gyllene generationen

I stället är det ”ungdomarna” i den gyllene generationen – Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sigthórsson och lagkapten Aron Gunnarsson – som får dra det tunga lasset när EM-historiens minsta nation någonsin gör debut.

– Det är den största matchen i den isländska fotbollshistorien, sa förbundskapten Hallgrimsson inför premiären mot Portugal (1-1).

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten, fyllde lagkapten Aron Gunnarsson i.

För Eidur Gudjohnsen dog alla drömmar i Zagreb 2013, nu blir de ändå verklighet, om så bara genom något kortare inhopp.

Lauls EMoijer

Fel attityd – igen!?

Ukraina all over again. Sverige kom ut till en EM-premiär utan attityd och var helt håglösa i 50 minuter. Efter Irlands mål vaknade Sverige, delvis för att Irland drog sig tillbaka men ändå: Sverige vaknade och vågade spela fotboll. Det var exakt det här Lars Lagerbäck i går beskrev som sin karriärs andra misstag: Att han inte lyckades förbereda spelarna mentalt, att ”lägga” de på rätt nivå i samband med playoff-matchen mot Kroatien. Så Erik Hamrén får nog ta på sig detta till stor del.

Grattis, Island

Portugals Ricardo Quaresma är lätt skadad och enligt portugisisk media står han över matchen mot Island. Den formstarke anfallaren hade troligen fått börja på bänken ändå men hade förstås varit ett giftigt vapen att kasta in.

Duckade Lagerbäcks hets

Lars Lagerbäck tog för fjärde gången på en vecka upp Pepes och andra portugisers filmande. Men när förbundskapten Ricardo Santos höll presskonferens vägrade han svara på frågor om Lagerbäcks "mind games" (som en portugisisk journalist beskrev det i frågeställningen):

– Det är inte relevant, sa Santos som i stället hyllade Lagerbäck som en ”elegant” coach.

Islands startelva (preliminär)

Hannes Thor Halldorsson

Birkir Mar Saevarsson, Kári Árnason, Ragnar Sigurdsson, Ari Freyr Skulason

Johann Berg Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson, Birkir Bjarnason

Jon Dadi Bodvarsson, Kolbeinn Sigthorsson

Portugals startelva (preliminär)

Rui Patricio

Vieirinha, Pepe, Carvalho, Guerreiro

Joao Mario, Danilo, Moutinho, Gomez

Nani, Ronaldo

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM