Mejla

Peter Kadhammar

Kontrollbehovet får komiska följder

Publicerad:
Uppdaterad:
Polis i Stockholm.
Foto: TT
Polis i Stockholm.

KOLUMNISTER

Personer som utbildas för att försvara samhället och skydda medborgarna åker själva fast för plagiat, fusk, grov misshandel, hot mot tjänsteman och hemfridsbrott. Så är det på Polishögskolan där 21 studenter stängdes av 2014 och 2015.

Kraven för att komma in på skolan är omfattande. Exempel:

”Att du har förmågan att se dina egna styrkor och svagheter.

Att du uppträder sakligt utan att dina egna värderingar och behov står i fokus.

Att du klarar av att fatta beslut och vara trygg i dessa.”

Det är några punkter jag tagit ur högen på Polishögskolans hemsida.

Bli spärrvakt i tunnel­banan är heller inte lätt. Presumtiva biljettförsäljare ska gå igenom två tester, bland annat för att arbetsgivaren MTR vill veta deras ”värderingar”.

Att personer som söker arbete ska visa utdrag ur straffregistret blir allt vanligare, liksom krafsandet i svagheter, styrkor, blottor - allt ska undersökas, petas i, vändas och vridas - allt!

Vårt land har blivit besatt av kontroll. Som exemplet med Polishögskolan visar hjälper det föga.

Alla dessa prover - ett par dagars undersökning av ”personligheten” är inget ovanligt - blir en ursäkt för lata personalchefer som inte vill ta eget ansvar. Testerna gynnar ingen annan än rekryteringsfirmor som kan ta fett betalt för sina tjänster.

Jag känner till en person som genomgick personlighetstest, intelligenstest, samtal och, tror jag, fysiskt test för att få ett ansvarsfullt arbete i ett företag. Flera dagars undersökning. Hon fick jobbet. Men rekryteringsfirman missade att hon var grälsjuk och petig och det slutade i katastrof.

Journalisthögskolan hade förr intagningsprov. Sedan övergick man till betygskrav. Det blev ingen skillnad i kvalitet på eleverna.

Jag ratades i antagningsprovet. Två gånger. Jag fick arbete tack vare att Tidningen Härjedalen glömt att annonsera efter sommarvikarie. Jag anställdes över telefon innan jag ens hunnit presentera mig.

Inte kunde jag då drömma om att det skulle bli normalt med löjliga tester för att granska, väga, undersöka och analysera varenda kotte som söker försörjning.

Det får lätt komiska följder som hos Polishög­skolan.

Men framför allt är jakten på det perfekta, fläck- och felfria human­kapitalet obehaglig, den flaggar för det kommande robotsamhället.

Där vi ska vara robotarna.

Publicerad: