Sahlin behöver en EU-strategi

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Just nu står man inte för något trovärdigt alternativ till högerns ekonomiska berättelse”

Foto: Urban Andersson

”Strategi utan taktik är den långsammaste vägen till seger. Taktik utan strategi är ljudet före nederlaget”, skrev Sun Zi.

Och ”taktik utan strategi” är en bra beskrivning av Socialdemokraterna de senaste fyra åren.

Finanskris, industrikris och europeisk skuldkris. I stället har man fokuserat på enskilda utspel och att presentera politik utifrån vad den signalerar. Något sammanhängande alternativ till Anders Borgs idé att sänkt skatt och ökade klyftor kan lösa alla problem finns inte. En armé av kortsiktiga utspelsmakare – men ingen långsiktig politisk strategi.

Det är föga förvånande att Socialdemokraterna inte uppfattas som ekonomiskt trovärdiga.

Kräver hårdare straff

I går träffades EU:s finansministrar i Bryssel. Massarbetslöshet mot främlingfientligt bakgrundsbrus och vilda strejker. Angela Merkel och Nicolas Sarkozy annonserade en uppgörelse om budgetreglerna. Storbritannien sa nej. Beslut ska fattas nästa vecka.

EU:s stabilitetspakt upplöstes i praktiken 2003. Frankrike och Tyskland lät underskotten stiga till över 3 procent men struntade i att betala böter till EU. Konstigt nog är det budgethökar i framför allt Tyskland som den senaste tiden har skrikit efter ännu hårdare straff: automatiska böter och att länder ska kunna förlora sin rösträtt i EU.

Gick inget vidare

I dagsläget skulle detta innebära att de flesta länder skulle behöva sitta tysta runt bordet medan Anders Borg höll låda om ditten och datten. Att Borg skulle gilla en sådan ordning är inte konstigt. Men Mona Sahlin?

I valrörelsen ställde hon sig positiv till förslaget. Syftet med utspelet var naturligtvis att ”signalera” ekonomiskt ansvarstagande i en svensk valrörelse. Inte att säga något om Europa. Ett:

”Jag-tycker-minsann-också-att-ordning -o­ch-reda-är-viktigt- trots-Toblerone”.

Taktik – inte strategi. Och det gick inget vidare.

Sök tillväxten

Att vara ekonomiskt förtroendeingivande handlar inte om att moralisera över andra länders budgetunderskott.

EU borde fråga sig var den nya tillväxten ska komma ifrån, inte konstruera fler teknokratiska lösningar. Europeisk socialdemokrati borde samla sig och driva på i den riktningen. Just nu står man inte för något trovärdigt alternativ till högerns ekonomiska berättelse – varken i Sverige eller i Europa.

Om europeisk socialdemokrati åter ska kunna definiera den politiska mitten och tala för en majoritet av väljarna behövs ett nytt politiskt helhetsgrepp.

Allt annat är ljudet före nederlaget.

KK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.