Sjöstedt kritiserar Löfven: ”Svajar än hit, än dit”

Av: Adam Westin, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

På Järvaveckan talade Jonas Sjöstedt för ”det svikna Sverige”.

Socialdemokraterna och Stefan Löfven anklagar han för att spela SD i händerna.

– Socialdemokraterna svajar än hit, än dit. Ärligt talat verkar de vara lite vilsna, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet presenterar samtidigt en satsning på sänkta hyror för nybyggda lägenheter.

På den näst sista dagen var det dags för vänsterledaren Jonas Sjöstedt att tala på Järvaveckan i norra Stockholm.

Även om Usher sällan besöker byarna i Västerbotten finns många likheter mellan förorterna och glesbygden, sa Jonas Sjöstedt i inledningen. En blinkning till när världsstjärnan dök upp i Järva förra helgen.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL

– Sveriges ekonomi går strålande och i många stadsdelar och områden har man det bättre ställt än någonsin. Men skillnaderna är stora. Jag ska tala om det svikna Sverige, sa Jonas Sjöstedt.

”SD:s råa rasism”

I talet kritiserade han bland annat Wallenberg-ägda Aleris för att ha stängt ner en specialistmottagning i Rinkeby, Alliansen för deras ”lönesänkarpolitik” – och Sverigedemokraterna för att stödja den.

– Om det går illa blir Ulf Kristersson statsminister, men en statsminister som blir beroende av SD och Jimmie Åkesson för varje viktigt beslut. En kombination av Moderaternas kalla klasspolitik och SD:s råa rasism, säger Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt riktade också ljuset mot Socialdemokraterna och anklagade dem för att föra en svajig politik.

– Socialdemokraterna svajar än hit, än dit. Ärligt talat verkar de vara lite vilsna. Nervöst försöker de anpassa sina åsikter efter vad de tror passar för tillfället, säger Jonas Sjöstedt.

– Plötsligt står en socialdemokratisk statsminister där och funderar högt på om han ska ta ifrån barn till papperslösa rätten att gå i skolan.

Kritiserar Björn Söder

Utspelet bekräftar Sverigedemokraternas världsbild, säger Jonas Sjöstedt i en intervju efter talet.

– Jag vill inte höra Sveriges statsminister spekulera om sånt, jag tycker att det är viktigt att ta barnens parti på det sättet. Och vi tänker inte gå dit, vi tänker inte svaja i de här grundläggande värderingsfrågorna, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt sällar sig också till kritikerna av Björn Söders utspel om svenskhet, och huruvida minoritetsgrupperna är svenskar eller ej.

– Jag begriper inte den här besattheten av att dela upp oss på det där sättet. Är man svensk medborgare, bor i Sverige, så förväntar jag mig samma sak av människor Jag förstår inte varför vi ska peka ut några hela tiden, men det är väl det som är Sverigedemokraternas affärsidé, säger Jonas Sjöstedt.

Vill sänka hyran på nybyggda lägenheter

Tidigare i dag presenterade Vänsterpartiet ett förslag om en ny hyresmodell, som enligt V skulle sänka hyrorna för nyproducerade lägenheter med 30 procent.

– Med våra hyressänkningar skulle det innebära att en vanlig barnfamilj som flyttar in i en trea betalar ungefär 3 000 kronor mindre i hyra varje månad, säger Jonas Sjöstedt i sitt tal.

”Vi har stått stadigt”

Opinionsläget har sett ganska gott ut för Jonas Sjöstedts Vänsterparti på sistone.

I senaste mätningen från SVT/Novus blev de fjärde största parti med 9,1 procent, två tiondelar ovanför Centerpartiet.

– Jag tror att det beror på att vi har stått stadigt. Vi har inte anpassat oss till Moderaterna och Sverigedemokraterna, vi har fortsatt att prata om jämlikhet, att man ska ha råd att gå till tandläkaren, att människor ska ha råd med en bostad, säger Jonas Sjöstedt.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:

LÄS VIDARE