Osannolika dunderfiaskot – Tyskland utslagna ur VM efter förlust mot Sydkorea

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

JEKATERINGBURG/STOCKHOLM. Tyskland är, för första gången sedan 1938, utslagna ur fotbolls-VM redan i gruppspelet.
De regerande världsmästarna behövde en seger mot Sydkorea för att gå vidare – men föll med 0–2.
– Jag är chockad, säger förbundskaptenen ”Jogi” Löw till Fifa efter matchen.

Tyskland är synonymt med VM-framgångar. Jättenationen var inför årets turnering dessutom regerande världsmästare – men efter 0–1 mot Mexiko och stopptidsseger mot Sverige var man tvungna att vinna mot Sydkorea för att inte åka ur i gruppen – ett scenario många nog såg som helt osannolikt.

Men det osannolika inträffade – efter en minst sagt krampaktig insats i Kazan gjorde till slut Sydkorea 1–0 på stopptid efter en tilltrasslad situation på hörna och praktfiaskot var ett faktum.

– Just nu är det svårt att säga varför vi åkte ut. Besvikelsen är så stor. Men vi förtjänade inte att bli världsmästare igen. Vi förtjänade inte ens att gå vidare till åttondelsfinal, säger en besviken Joachim Löw till Fifa efter matchen.

Innan Sydkorea tog ledningen hade tyskarna vaskat fram två superchanser genom Leon Goretzka och Mats Hummels, men först stod Sydkoreas duktige målvakt Jo Hyeon-Woo i vägen och Hummels skickade sin nick en bit över.

Neuer agerade mittfältare

Efter Sydkoreas ledningsmål blev tyskarna så pass desperata att Manuel Neuer tog klivet upp på mittfältet för ett anfall. Väl där sjabblade dock målvakten med bollen, och en långboll nådde Sydkoreas för dagen bästa spelare Son Heung-Min, till vardags i Tottenham, som satte spiken i Tysklands dödskista i tomt mål.

Matchen slutade 2–0 till Sydkorea och resultatet innebär att Tyskland är utslagna i fotbolls-VM. Det är första gången sedan 1938 som ”Die Mannschaft” åker ut redan i gruppspelet och fjärde gången på fem turneringar som den regerande världsmästaren åker ur i gruppen.

– Jag är chockad. Chockad för att vi inte lyckades klara det här och slå Sydkorea, säger ”Jogi” Löw och fortsätter:

– Hur vi går vidare från det här? Vi måste vänta några timmar och prata om det i lugn och ro. Jag är otroligt besviken över att åka ur.

Ingen skadeglädje från svenska lägret

Trots dispyten som uppstod mellan Blågult och tyskarna efter senaste matchen, där ledarna Ulrich Voigt och Georg Behlau sprang fram till svenska bänken och firade, känner inte Janne Andersson någon skadeglädje.

– Aldrig i livet, jag fungerar inte på det sättet. Man spelar match efter match och så tar man i hand efteråt och önskar lycka till i nästa. Så var det också här när jag pratade med min tyske kollega efter matchen. Sådan är inte jag och det tycker jag inte att man ska vara inom idrott. Man spelar, får ett resultat och sedan behandlar man varandra med respekt. Antingen jublar eller så deppar man.

Mexiko vidare tack vare Sydkorea

För Mexiko, som krossades med 3–0 av Sverige, innebär resultatet att man är vidare till åttondelsfinal, trots den bleka insatsen mot Blågult.

Sverige vann grupp F på målskillnad före Mexiko, och Sydkorea gick tack vare 2–0-resultatet om Tyskland – som därmed slutade sist i gruppen.

Foto: TT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.