Tessan, 14, var hästtjej – och till salu

avKerstin Weigl

De snabba pengarna blev tvång och ångest

Foto: Johan Almstad
Tessan vad 14 år när hon började sälja sex. Hon tyckte inte att det kändes "så farligt" – efter en våldtäkt kände hon sig redan "brukad".

Hon var 14 år, älskade hästar.

En småstadstjej i radhus med äppelträd på tomten, utan problem med föräldrar, skola eller droger.

Och hon sålde sex.

Foto: Johan Almblad
Fastnade Det började med ett framkastat förslag i flickrummet. Hora – och tjäna snabba pengar. Kanske få råd att köpa en häst. Torskarna fanns på nätet – lätta att hitta. Men medan kompisen slutade, blev sex med torskar ett tvång för Tessan.

Tessan kallar hon sig i boken om tiden som flickprostituerad, ”14 år till salu” (Kalla kulor). I dag är hon 23 år, bor åter i sin mellansvenska hemstad och börjar vänja sig vid att möta sina gamla torskar på gatan och i affärer. De tilltalar inte varandra. Några ser rädda ut.

– Det är min lilla hämnd, säger hon.

För Tessan överlevde och vill inte längre bära skulden. Det är den vetskapen som gör det möjligt för mig att överhuvudtaget ta till mig den svarta detaljerade berättelse hon skrivit i samarbete med journalisten Caroline Engvall. De fick kontakt redan när Tessan var 16 och ville sluta sälja sig, men inte förmådde.

En drog

Orsakerna är flera, men enkelt uttryckt blev prostitution en drog för Tessan. Inte ett beroende av sex, inte heller av pengar, utan av att göra sig själv illa.

– Jag vet att många inte tror att det finns vanliga svenska tonåringar som prostituerar sig, men jag har kontakt med flera, säger hon.

– Känslorna kan vi dela, även om det börjat på olika vis.

För Tessan var det en våldtäkt. En pojke överföll henne på väg hem från stallet och sa efteråt med kalla ödleögon att hon uppmuntrat honom och det var också så det kändes efteråt, ensam hemma på toaletten. Tessan skämdes. Hon hade inte vågat protestera.

Hon berättade inte. Tiden gick. En gryende insikt att våldtäkten inte var hennes fel kom av sig. Ingen skulle tro henne, inte nu.

Historien hade kunnat sluta där. Men en dag satt Tessan och bästisen Jenny som vanligt i gungorna och dagdrömde om pengar till ett lyxigt liv. Om att köpa häst. Tusen hästar.

– Vi horar, utbrast Jenny.

Det var ett absurt, galet förslag. Tessan inser att det är svårt för mig att förstå hur det också blev verklighet. Men ett grupptryck uppstod. När ordet var uttalat ville ingen av dem sätta stopp.

Redan brukad

För Jennys drivkraft kan hon inte redogöra, men för Tessan var tanken på att sälja sex inte så farlig. Tryggheten hade redan rasat. Hon var redan tagen, brukad.

Och sexköparna fanns ett datorklick bort.

På ett ögonblick var de registrerade som ”Julia och Anna”. Slängde ut en fråga: någon som vet hur man tjänar snabba pengar?

De fick svar direkt. Han ringde på Jennys kontantkortsmobil. De skulle få tusen kronor. Han ville ha dem en halvtimme vardera. Fnittret växte och den nervösa uppspeltheten följde dem nästa dag på bussen till staden. Tänk, alla såg dem som snälla små flickor. Men så präktiga var de faktiskt inte.

Och inte kunde de banga nu? De hade lovat!

Mannen hade bilbarnstol i framsätet. Han svettades floder över Tessan, men det gick snabbt och hon fyllde tankarna med vad hon skulle göra i stallet efteråt.

Nästa torsk var en välvårdad affärsman med ölmage. Det kändes värre, de åkte tysta hem, Jenny svor ursinnigt och sålde aldrig mer sin kropp, för henne var det slut, men Tessan förstod henne inte riktigt, var det så farligt? Egentligen?

Gör bara ont efteråt

I flickrummet, under snedtaket och bakom spetsgardiner, raggar hon vidare med bultande hjärta.

Jo, hon skäms.

Men hon känner att hon lever. Annars är hon konstigt frånvarande, som i en dimma.

Varje dag bestämmer hon sig för att sluta, men några av männen är snälla. Hon vill ha bekräftelsen, känner sig orolig utan den.

Det går att dela upp sig, upptäcker Tessan. Hon kan låtsas vara vanlig stalltjej, och hon kan vara den som säljer sex. Det är inte så illa alltid. Hon kan sväva utanför sin egen kropp. Ingenting gör ont. Förrän efteråt.

Och det är ju hennes eget fel. Hon frestar männen. Ringer till och med upp dem. Snart sitter självbilden ohjälpligt på plats: hon är ingenting annat än en äcklig hora.

Precis som de säger.

Hon sover med en bok under kudden, där männens namn är uppskrivna.

Det kunde ha upphört efter något år, när hon kom in på en gymnasieskola många mil bort. I stället blev det värre. Mycket värre.

Systerns före detta pojkvän – Mats – hade upptäckt hennes hemliga aktivitet och utnyttjat henne värre än någon annan.

Snart kommer hans vänner och gör samma sak. De betalar inte ens, jo, ibland. När hon har gjort något extra. Om de varit flera. Om de slagit.

Hon bränner deras pengar.

Ungdomshem

Sex har nu helt blivit tvång, hon sträcker sig efter känslan, som alkoholisten efter flaskan. Utan männens beröring är hon ingen. Män av alla sorter, storlekar. Hon delar upp dem efter sin pappas ålder: äldre eller yngre. Ångesten är större än någonsin och utan sex får hon inget utlopp, ingen lättnad.

Ett självmordsförsök blir ett vägskäl. Tessan tar kontakt med en psykolog, men tvekar att polisanmäla. Kan en hora verkligen bli våldtagen?

Nu får myndigheterna veta. Att komma till ungdomshem känns konstigt. Som om hon vore värsting, farlig brottsling. Det enda hon förstört var sin egen kropp.

Ändå var det en längre vistelse i familjehem på landet som hjälpte henne att bryta mönstret. Lika viktig var den långvariga terapin. Som 23-åring förstår hon hur den onda cirkeln uppstod. Hon utsatte sig för övergreppet igen, men på egna villkor. Kicken var ett ögonblick av inbillad kontroll. Men som bara ökade självföraktet.

Plågoanden Mats åtalades inte. Det var lika bra, känner hon. En rättegång hade hon inte orkat med.

Inte mycket är känt om tonåringar som säljer sex. Samtidigt vet man att de flesta sexsäljare debuterar i nedre tonåren. 1-2 procent av 18-åriga gymnasiestuderande har tagit emot ersättning för sexuella tjänster, enligt en statlig utredning 2004.

Gräl hemma

Området är svårutforskat. Tonåringarna syns inte längs de vanliga prostitutionsstråken. En ny studie i Göteborg beskriver ungdomarna det handlar om som försummade och med låg självkänsla.

I många fall har de utsatts för övergrepp. De har börjat sälja sig i 16-årsåldern.

Jag frågar Tessan om alla vuxna, hur tänkte de? De såg en förändrad flicka sitta och stirra i skolan. Hemma pågick ständigt uppslitande gräl.

Men Tessan lägger ingen skuld på föräldrarna. De trodde sig bevittna en stormig pubertet och hon vägrade släppa dem för nära. Skammen satt i vägen.

– Vi har en jättefin kontakt nu, säger hon.

– Det är därför jag vill bo här nära dem, med min pojkvän.

Hon säger om sig själv:

– Jag är stark men skör.

Så kan du hjälpa unga som säljer sig själva

Misstänker du att en tonåring tar emot ersättning för sexuella tjänster?

Här är Tessans råd.

● Är du själv tonåring?

Tala med en vuxen. Detta är ingenting du klarar av själv. Ibland måste man bryta tystnadslöften för att värna den man bryr sig om. Finns ingen vuxen du kan tala med? Kontakta någon av adresserna nedan. Det går bra att ringa anonymt eller att först skicka ett mejl.

● Är du förälder?

Våga tro på din känsla att något är fel. Våga fråga. Blir du bortstött, fråga igen. Och igen. Våga ställa krav och sätta förbud. Säg att du finns kvar, oavsett vad som sker. Skäms inte för att söka hjälp.

● Jobbar du inom socialtjänsten?

”Det var bra att skicka bort mig, men uppföljning borde vara rutin. Jag skulle stå på egna ben direkt”, säger Tessan.

● Jobbar du inom psykiatrin?

Ägna tid åt att bygga upp förtroendet. Det tar tid att våga öppna sig.

Här finns stöd att få

www.prostitutionsradgivningen.com

Ger stödsamtal, rådgivning och hjälp vidare till psykiatri, socialtjänst, polis, etc.

www.hopp.org

Riksorganisationen mot sexuella övergrepp. Jourtelefon på flera språk.

www.bris.se

Hjälp för minderåriga.

www.sfph.se/se/foraldratelefonen

Föräldrahjälp över telefon.