Harvey Weinstein anklagas för trafficking

avMathilde Albinsson

1 av 4 | Foto: Vince Bucci / AP
Harvey Weinstein.

Nya anklagelser riktas mot Harvey Weinstein.

Den här gången handlar det om trafficking, rapporterar amerikanska medier.

Anklagelserna omfattar även filmmogulens bror, Bob Weinstein.

Omrking 60 kvinnor – däribland Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow – anklagar Harvey Weinstein för sexuella övergrepp.

Nu träder ytterligare en kvinna fram, som under måndagen lämnade in en stämningsansökan mot filmproducenten. Där anklagas Harvey Weinstein för sexuella övergrepp – som klassificeras som ”trafficking”. Även Harvey Weinsteins bror, Bob Weinstein, omfattas av anklagelserna.

Uppmanades att vara ”en duktig flicka”

Övergreppen ska ha ägt rum under filmfestivalen i Cannes, Frankrike, 2014. Den nyblivna skådespelaren Kadian Noble påstår i stämningsansökan att Weinstein ska ha utnyttjat sin maktposition gentemot henne. De ska ha träffats första gången i London, där han lät påtala att han hade en filmroll i åtanke för henne. Enligt Noble bäddade han för övergreppet i Cannes redan vid det mötet.

När de träffades i Cannes igen, bad Weinstein henne att komma till Le Majestic Hotel där han bland annat ville att hon ”skulle gå fram och tillbaka i rummet”, som del av en slags audition.

Därefter ska Weinstein ha ringt till en medarbetare i sitt filmbolag, The Weinstein Company, som ska ha berättat för Noble att hon måste ”vara en duktig flicka och göra vad han än önskade” i utbyte mot ett framtida samarbete med företaget.

Anklagas för trafficking

Noble stod emot, men kände sig samtidigt tvingad att göra honom till lags på grund av påföljderna, står det att läsa i stämningsansökan enligt TMZ. Weinstein ska därefter ha dragit in skådespelaren i badrummet, där han förgrep sig på henne.

Noble stämmer även Bob Weinstein samt The Company Weinstein då hon hävdar att de vid tidpunkten var mycket väl medvetna om filmmogulens rykte om att utnyttja sin position och titel och tvinga aspirerande skådespelare till sexuella handlingar.

Weinstein nekar

Att anklagelserna faller under trafficking förklaras med att Harvey Weinsteins påstådda handlingar strider mot lagen om människohandel. Trafficking är av FN definierat som rekrytering, transportering, överförande, husering av eller mottagande av vuxna människor genom att använda exempelvis hot eller våld eller genom att missbruka en maktposition för att kontrollera och utnyttja en annan person.

En talesperson för Harvey Weinstein uppger för TMZ att filmproducenten nekar till anklagelserna.

ARTIKELN HANDLAR OM