40 000 års fängelse för Madridbombare

Av: Susanna Vidlund, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

21 personer skyldiga till terrordåden

I dag faller domen 191 människor dog i attentaten mot pendeltåg 11 mars 2004. I dag faller domen mot de 28 som står åtalade för terrordådet.
Foto: ap
I dag faller domen 191 människor dog i attentaten mot pendeltåg 11 mars 2004. I dag faller domen mot de 28 som står åtalade för terrordådet.

Attacken mot fyra pendeltåg i Madrid 2004 dödade 191 personer och skadade 1 800 personer.

I dag föll domen mot de 28 personer som är åtalade för dådet.

21 fälldes och sju friades, rapporterar Reuters.

Foto: REUTERS
Väntar på domen 28 personer står åtalade för Madridbomberna. Här ses några av dem vänta på att domen ska fällas.

Rättegången har pågått i 4,5 månader. Men i dag vid 11.30 började domaren Javier Gomez Bermudez läsa upp domen för de 28 personer som är åtalade för terrordåden som dödade 191 personer.

I den första dom som upplästes i befanns den åtalade, Emilio Suarez Trashorras, skyldig till inblandning i tågbomberna. Suárez Trashorras befinns skyldig till 192 mord och döms till 25 års fängelse för vart och ett av morden, uppger ElPais.

Även Jamal Zougam döms bland annat till 30 års fängelse för vart och ett av morden.

De två som får de strängaste straffen får cirka 40 000 års fängelse var. En tredje får 35 000 års fängelse, skriver TT.

Enligt Sky News beror det på att de även döms till 20 års fängelse var och en av de 1 800 personer som skadades i samband med terrordåden.

– Det har sagts att tre av de huvudmisstänkta kommer att få maximalt fängelsestraff. Det innebär i praktiken 40 års fängelse, i teorin drygt 38 000 år, eftersom tiden räknas för vart och ett av morden i domen, rapporterar Ekots utsände Alice Petrén från domstolen.

"Egyptiern" frikänd

”Egyptiern”, en av de huvudmisstänkta, frikänns, skriver El Pais och El Mundo. Rabei Osman Sayed Ahmed misstänktes vara en av hjärnorna bakom attentaten.

Youssef Belhadj och Hassan al-Haski, som också anklagades för att vara ”hjärnor” bakom attentaten frikänns, men döms för medlemskap i terroristgrupp.

Ytterligare fyra åtalade frikänns från att ha varit ”nödvändiga medhjälpare”, men döms för smuggling av sprängmedel.

Ersättning till offren

De som drabbades av attentaten tillerkänns ersättning på mellan 30000 euro och 1,5 miljoner euro – mellan 277 000 kronor och 13,8 miljoner kronor, skriver spanska medier.

Alla eventuella kopplingar till separatistorganisation ETA avfärdas i domen som tog 45 minuter att läsa upp.

Domen avkunnas i Audiencia Nacional, en särskild domstol i Madrid som hanterar brottmål av nationell omfattning så som terrorism, narkotikabrott och ekonomisk brottslighet.

27 män, en kvinna

Samtliga misstänkta har sagt sig vara oskyldiga till de brott som de är åtalade för i spansk domstol. De flesta av dem väntas överklaga domen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Från början var 29 personer åtalade, men en person friades tidigare från anklagelserna. De 28 personerna – 27 män och en kvinna – som var åtalade är misstänkta för olika brott, allt från att ha planerat attacken in i minsta detalj till att ha stulit dynamit från en gruva i norra Spanen.

Terrorattacken inträffade den 11 mars 2004. En serie bomber sprängdes inom några minuter på fyra pendeltåg i Madrid. 191 personer dog och 1 800 personer skadades.

Tidigare artiklar

Publicerad: