Bildt: ”En farlig utveckling”

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Utrikesminister Carl Bildt varnar för en ”farlig” utveckling i Egypten efter att Mubarak meddelat att han sitter kvar som president.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton är mer öppet kritisk.

– Tidpunkten för förändringar är nu.

Ashton efterlyser omedelbara förändringar i Egypten och säger att "president Mubarak ännu inte har öppnat vägen för snabbare och djupare reformer" enligt AFP.

Carl Bildt (M) säger att han är orolig för att Egypten nu ”går in i en mer dramatisk fas”.

Antiklimax

Han säger att Mubaraks tal på torsdagskvällen – där de flesta förväntade sig att han skulle avgå – ökade den risken.

– Inför talet byggdes det ju upp så stora förväntningar genom olika uttalanden från personer mer eller mindre närstående regimen. Och även om det levererades en del besked, otydliga sådana, så var beskeden långt ifrån vad som förväntades. Det är en farlig situation, säger han till TT.

Varnar för diktatur

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade i fransk tv att det är ”oundvikligt” att den egyptiske presidenten lämnar ifrån sig makten. Han underströk dock att det viktiga är att Egypten inte går ur askan i elden.

– Egypten måste hitta vägen till demokrati och inte till en ny form av diktatur.

Storbritanniens utrikesminister William Hague skriver i ett pressmeddelande att det inte framgick under Mubaraks tal exakt hur mycket makt han överlåter till vicepresidenten, men att han hoppas på en ”snabb övergång” till en regering i Egypten med bredare demokratisk förankring.

Obama lurades

Tidigare på kvällen höll Obama ett tal i Michigan där han uppenbarligen förväntade sig ett annat besked från Mubarak.

– Vi ser historia skrivas. Folket kämpar för förändring i alla åldrar, men det är den unga generationen som har tagit täten, sade han.

Efter Mubaraks tal meddelades att Obama ska diskutera situationen med nationella säkerhetsgruppen.

Publicerad: