Pontus Holmbergs raketresa i svensk hockey

avJonas Gustavsson

VÄXJÖ. Joel Persson ifjol, Pontus Holmberg i år.

Växjö har sannerligen lyckats hitta fantastiska fynd i division ett.

För Pontus Holmberg har det varit en raketresa från skadad division ett-talang till etablerad SHL-kugge och JVM-spelare:

– Det här var inte vad jag trodde när jag brakade in i sargen och skadade mig i våras, säger 19-åringen. 

Joel Persson gjorde en makalös resa ifjol när han tog klivet från division ett-spel i Kristianstad och jobb som elevassistent till stjärnspelare i Växjö Lakers.

24-åringen kom tvåa i backarnas poängliga, var nominerad till SHL:s bästa back och skrev efter säsongen på ett NHL-avtal med klassiska Edmonton Oilers.

En askungesaga.

Pontus Holmbergs resa må inte vara lika spektakulär och har inte fått samma rubriker, men är också anmärkningsvärd. 

Talangen spelade division ett-hockey med Västerås ifjol, nu är han en viktig kugge i Växjö Lakers.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

19-åringen har varit en mindre sensation i höst med tanke på förväntningarna. Han har spelat center i andra- eller tredje-kedjan, har kontinuerligt med speltid i powerplay och blev i veckan uttagen i JVM-truppen.

– Det har gått väldigt snabbt, säger Pontus Holmberg. 

– Det här var inte vad jag trodde när jag brakade in i sargen och skadade mig i våras. Det är bara att njuta av det här. 

Åkte på tuff skada

Det var i kvalserien i slutet av mars som olyckan var framme.

Holmberg gjorde 1-0 för Västerås mot Borlänge efter bara 20 sekunder, men brakade precis efter målet in i sargen. Han fördes till sjukhus där det konstaterades att han brutit fingret. 

Därmed var det slutspelat för säsongen.

– Det är klart att det var tufft, det var inte det man ville skulle hända. Skönt att laget ändå gick upp i allsvenskan igen, säger han.

– Jag kunde inte köra alla övningar under försäsongen, det tog väl fyra, fem månader innan fingret var helt bra. Jag var orolig över att inte få tillbaka rörligheten helt och hållet men nu känner jag ingenting.

Tidigare under säsongen ifjol hade han fått visa upp sig i två matcher med Växjö Lakers under en kort låneperiod.

En period som öppnade upp för ett SHL-avtal som skrevs under i våras.

Han har tagit en tongivande roll direkt.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Pontus Holmberg

Inspirerats av Joel Persson

– Mina tankar från början var bara att ta en plats i Växjö och försöka spela så bra som möjligt. Jag kom in som förväntansfull, men inte med så stora förväntningar, säger han.

Betydde det något för dig att Joel Persson visat att resan från division ett till SHL är möjlig att göra?

– Hans resa har varit en inspiration. Han har visat att inget är omöjligt även om man spelar i division ett. Han dominerar isen totalt nu. Det gjorde han redan ifjol. Han har visat att man kan lyckas som division ett-spelare i SHL om man får rätt hjälp och vägledning.

Hur har du kunnat ta det här steget så snabbt, från division ett till SHL?

– Visst är det ett stort steg, både med skicklighet och tempo, men klivet blir mindre när man får spela med skickliga spelare. Jag har fått enormt med hjälp.

Växjö-tränaren Sam Hallam är imponerad av fyndspelarna: 

– Vi har gjort två rekryteringar från division ett i Joel och Pontus och det känns som vi haft lite tur som fått in två så fantastiska killar, säger han.

– Pontus är otroligt hockeysmart. Han täcker puckar, agerar klokt, kan hoppa mellan center och vinge. Han spelar powerplay för oss och vi har börjat ta med honom på boxplay-mötena också. Han är otroligt allround.

Fantastisk centerskola

Pontus Holmberg är i grunden ytterforward, men fick börja spela center i Västerås under säsongen ifjol, och det är också som center han använts i Växjö Lakers.

Talangen, som är son till gamla storspelaren Jörgen Holmberg med 241 matcher i högsta serien på sitt cv, är således nästa i raden från den makalösa centerskolan i Västerås.

Spelare som Patrik Berglund, Mikael Backlund, Markus Ljungh, Dennis Rasmussen och William Karlsson slog alla igenom som unga centrar i just Västerås och har sedan byggt framgångsrika karriärer.

– Västerås är ett väldigt bra ställe att utvecklas på. De har bra ledare och en bra verksamhet. Jag hade en fantastisk tid där, säger han.

– Jag skulle säga att jag är forward i grunden och det är egentligen i år som jag blivit center, men nu känns den positionen mer naturlig än att vara vinge. 

Har de förra storcentrarna i Västerås haft någon betydelse för dig?

– Det var ett tag sedan de spelade så jag har ingen relation till dem, men jag såg dem i A-laget när jag var mindre. Det är klart att det är stora förebilder. Det är också Fredrik Johansson. Han har alltid varit i Västerås och ifjol fick jag spela med honom. Det var stort.

”Varit en jultradition”

Succén i höst öppnade dörren för spel i JVM.

En dörr som öppnades tämligen sent.

Pontus Holmberg har inte varit med i några ungdomslandslag.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

– Min första landslagssamling var i februari i år, men sedan blev jag skadad och var inte med på hela sommaren. Jag tycker att jag utvecklats enormt nu i höst. Både fysmässigt och hockeymässigt. Tomas Montén (förbundskapten) var nere på en match för ett tag sedan och då berättade han att jag skulle få spela JVM. Det var otroligt kul. 

Hur ska det bli att spela JVM?

– Truppen är inte helt spikad ännu, men jag ska göra allt för att komma med och det hoppas jag göra också. JVM har jag alltid följt, det har varit som en jultradition. Jag är otroligt glad och tacksam över att få den chansen. 

Från skadad division ett-spelare till SHL-spelare och JVM-spelare på ett knappt år... det måste kännas lite surrealistiskt?

– Lite. Jag försöker inte tänka så mycket, men visst, det har gått snabbare än jag trodde. 

ARTIKELN HANDLAR OM