Här lämnar Åkesson intervjun om näthataren

avNiklas Svahn, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Jacob Hagnell är mannen bakom hemsidan vars adress finns tryckt på SD:s flygblad som delats ut till flyktingar i Grekland.

Den före detta SD-politikern fick lämna sitt förtroendeuppdrag i våras efter att ha skrivit näthat som: ”Deportera packet till deras sophögar till länder".

– Han jobbar på vårt partikansli, säger Jimmie Åkesson innan han stormar iväg från intervjun med Aftonbladet.

Tunga namn inom Sverigedemokraterna, däribland Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, presenterade för ett par veckor sedan partiets nya kampanj mot flyktingar.

Kampanjen ska föras både i Sverige och utomlands. Flygblad, möten och reklamtid i tv – allt för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

"Ingen ska ens tänka tanken att komma hit", sa Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson.

”Deportera packet”

Som en del i kampanjen har SD också startat en hemsida. Den är registrerad på den tidigare sverigedemokraten Jacob Hagnell. Han har tidigare suttit som fullmäktigeledamot i Stockholm och hade även uppdrag som nämndeman i Södertörns tingsrätt fram till i våras.

Då avslöjade Expressen och Researchgruppen hur Hagnell skrivit flera grova rasistiska kommentarer på olika internetsidor.

På sajten Fria tider skrev han "deportera packet till deras sophögar till länder" som en kommentar till en artikel om stadsdelen Rosengård i Malmö.

Hagnell gick även till angrepp mot Fredrik Reinfeldt med hänvisning till att Reinfeldt har en svart förfäder: ”ser bara hur reinfeldt tänker 'niggah please'”.

Jobbar på SD:s partikansli

Hagnell fick kort efter Expressens/Researchgruppens avslöjande lämna sitt uppdrag som nämndeman och alla sina förtroendeuppdrag inom partiet.

Men enligt stiftelsen Expo avsade han sig endast sitt politiska uppdrag utåt sett.

Internt verkade han som anställd inom Sverigedemokraterna och har skyddats av partiledningen i utbyte mot att han kartlade kollegor som partiledningen var i konflikt med, uppger Expo.

Jimmie Åkesson bekräftar för Aftonbladet att Hagnell just nu arbetar på SD:s partikansli.

Partiledaren vill däremot inte svara på några följdfrågor om varför hans parti, med sin nolltolerans mot näthat och rasism, har en person som avslöjats som näthatare anställd på partikansliet.

– Det räcker så tack, säger en pressekreterare medan Åkesson lämnar intervjun i SVT-huset efter sin medverkan i Aktuellt på måndagskvällen.

Hemsidan nu tömd

Adressen till hemsidan som Hagnell registrerat har också funnits tryckt på flygbladen som delats ut på den grekiska ön Lesbos. Texten i flygbladen innehåller flera lögner, däribland att halalslakt och att bära niqab och burka offentligt kommer att förbjudas i Sverige.

Jacob Hagnell registrerade hemsidan den 14 oktober i år och gjorde ändringar på den bara några dagar senare.

Aftonbladet har talat med en volontär som varit på Lesbos. Han var inne på hemsidan timmarna innan den släcktes ned. Där fanns informationen från flygbladet på flera olika språk samt bilder.

På måndagskvällen var hemsidan dock tömd på innehåll.

Aftonbladet har sökt Jacob Hagnell för en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM